„Crni travanj” - u Meksiku ubijen još jedan svećenik

Katolička Crkva u Meksiku ponovno je doživjela tragediju, pred kraj „crnoga travnja“, kako su ga neki prozvali. Dana 25. travnja pronađeno je mrtvo tijelo još jednoga svećenika. Vlč. Moises Fabila, 84-godišnji kapelan bazilike Gospe Guadalupske ubijen je u glavnomu gradu države Morelos, južno od Mexico Cityja, u Cuernavaci.

Do danas je poznato da je vlč. Fabila bio otet 3. travnja. Otimači su zahtijevali otkupninu koju su konačno i dobili. No zbog slaboga zdravstvenog stanja u kojem je bio ovaj svećenik, nije preživio zatočeništvo. U Cuernavaci je prvenstveno i bio kako bi odmorio i oporavio se od bolesti.

Vlč. Fabila četvrti je svećenik koji je u Meksiku pronađen mrtav u manje od tjedan dana. Još su dvojica ubijena, a treći je, kako pretpostavljaju izvori, stradao u nesreći. Ovaj niz ubojstava čini državu Meksiko najopasnijom za svećenike. U proteklih pet i pol godina, koliko je na vlasti predsjednik Enrique Peña Nieto, ubijena su 24 (odnosno 25) svećenika.

Katolička novinska agencija Aleteia razgovarala je s tim u vezi s jednim pavlinskim svećenikom. Vlč. Sergio Omar Sotelo ravnatelj je Katoličkoga multimedijalnog centra, ustanove koja je vrlo važna za istrage, izvještaje i obranu progonjene Crkve i svećenika koji su ubijeni i mučeni u Meksiku.

Koji je zajednički motiv koji stoji iza 24 ubojstva svećenika u proteklih šest godina?

Motivi su različiti. No u 85 % slučajeva nazočna je ruka organiziranoga kriminala. A njihov je cilj da se svećenička služba desakralizira. To čine da bi poslali jasnu poruku: ako mogu ubiti svećenika, mogu ubiti svakoga. Cilj je posijati strah i uvesti kulturu šutnje.

Smatrate li da možemo otvoreno govoriti o „zločinima iz mržnje“, o zločinima iz mržnje prema vjeri (in odium fidae)?

Jasno je da je prisutna mržnja. Mržnja je snaga koja potiče strašne događaje koje smo iskusili proteklih godina. Mržnja prema vjeri, dakako. U većini ovih događaja vide se iste metode – iznuda novca, mučenje, ubojstva, klevete. Ako to nije mržnja, onda ne znam kako da to nazovemo.

Vodi li Katolički multimedijalni centar (CMC) evidenciju o tomu kolika je stopa nekažnjavanja počinitelja ovih zločina?

Da, u knjizi Tragedija i kušnja svećenika u Meksiku (Tragedia y Crisol del Sacerdocio en Mexico) navodi se stupanj nekažnjavanja u slučajevima zločina protiv svećenika koji su ubijeni u proteklih 29 godina. Ako ćemo tako, možemo reći da se na taj način kriminalizira i blati čak i ubijene svećenike.

Jesu li ova ubojstva dovela do porasta profanacije?

Naravno da je stopa porasla. Više je profanacije, napada, pljački župnih ureda, crkava i katedrala u našoj zemlji. Možemo se na primjer prisjetiti tužnih događaja u metropolitanskoj katedrali u Meksiku (u kojemu je jedan svećenik izboden i od posljedica ranjavanja umro) ili bomaškoga napada na crkve u Matomorosu, u državi Tamaulipas u proteklih nekoliko mjeseci.

Postoji li neka tajna kampanja kako bi se i dalje sijao strah među svećenicima? Možda da se smanji broj svećeničkih zvanja ili potkopa prestiž Katoličke Crkve u Meksiku?

Sve je jasno. Ukupno 24 ubojstva u proteklih pet godina, pet ubojstava u manje od mjesec dana, znak su da se nešto događa. Netko u Vladi ne odrađuje svoj posao kako treba. Netko želi stati u kraj djelovanju Crkve u Meksiku.

Izvor:Svjetlo riječi

Označeno u