Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najsramnijih oblika kriminala na svijetu koji utječe na život milijuna ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo.

Trgovci ljudima obmanjuju žene, muškarce i djecu iz svih dijelova svijeta, koji su svakodnevno prisiljeni na eksploataciju. Dok je najpoznatiji oblik trgovine ljudima seksualna eksploatacija, mnoge žrtve su predmet trgovine u svrhu prinudnog rada, kućnog ropstva, prosjačenja, prodaje organa…

Citirajući novu studiju, “Adresiranje trgovine ljudima i eksploatacije u vrijeme kriza”, William Lacy Swing, Generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije, nazvao je eksploataciju i trgovinu žtrvama sve češćim fenomenom u svijetu preplavljenom sukobima i prirodnim katastrofama.

Swing je naveo da trgovina ljudima raste u Libiji i zemljama Bliskog Istoka gdje se radnici migranti suočavaju s rastućim neprijateljskim i iskorištavajućim uvjetima rada. Upozorio je da trenutni sukob u Siriji prisiljava mnoge porodice i pojedince na usvajanje štetnih načina ponašanja poput prisilnih ranih brakova i rada djece, što često dovodi do eksploatacije i trgovine ljudima.

Među milionima muškaraca, žena i djece koji su svake godine predmet trgovine ljudima širom svijeta, približno samo 45,000 žrtava bude identificirano. IOM asistira u jednom od sedam takvih slučajeva i pomaže žrtvama da se nakon godina užasnog zlostavljanja vrate u normalan život. Takve osobe često zahtijevaju dugotrajno razumijevanje i pomoć, kako u doba mira, tako i tokom krize.

IOM je posvećen radu s relevantnim sudionicima i akterima u Bosni i Hercegovini, kao i sa onima iz drugih zemalja zapadnog Balkana, s ciljem poboljšanja i jačanja njihovih kapaciteta za sprječavanje i protivljenje trgovini ljudima kroz prizmu saradnje i zajedničkih napora, saopćeno je iz Međunarodne organizacija za migracije – Misija u BiH.

Označeno u