Dr. fra Ante Vučković poručio: Zajedništvo se stvara kad idemo za Isusom.

Jesensku duhovnu obnovu, koja je od 10. do 12. rujna 2015. (četvrtak, petak, subota) održana u misiji Zürich, predvodio je dr. fra Ante Vučković, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Svojevrsna završnica ove duhovne obnove bila je sveta misa u nedjelju 13. rujna, na kojoj su se okupili vjernici iz svih dijelova ove najveće hrvatske katoličke misije u Švicarskoj. Njih oko dvije tisuće svečano je, u dvorani u Dietikonu (Stadthalle), proslavilo tradicionalni Dan zajedništva.«Čovjek je pozvan uzeti svoj križ, ne tuđi križ. Ako ja na sebe uzimam tuđe križeve, a svoj ne nosim, nema od toga koristi», rekao je u svojoj propovijedi fra Ante naglasivši kako je iznimno važno pred Bogom znati koji je moj životni križ, kojim putem trebam ići.

Svatko treba prepoznati svoju ulogu, svoj zadatak. Tako se stvara zajedništvo. I u obitelji se stvara zajedništvo kad je otac - otac. «Ako se otac pretvori u dijete, pa mu njegova žena počne tepati i ponašati se kao prema djetetu, tu nema stvaranja zajedništva», dodao je fra Ante.Drugi važan korak na putu prema zajedništvu je odreći se samog sebe, tj. prepoznati svoj križ. To što mi je dano u zadatak je važnije od onog što bih ja želio. Prihvatiti povjerene zadatke i dužnosti važnije je nego osobne udovoljavati osobnim željama i ciljevima.

«Zajedništvo se stvara kad idemo za Isusom», zaključio je svoju propovijed fra Ante.Na koncu mise se fra Ivan Prusina, voditelj misije Zürich, toplo zahvalio uglednom gostu iz domovine, a nazočne vjernike pozvao na još čvršće zajedništvo: «Ovdje smo da budemo zajedno. Ovo nije samo po imenu Dan zajedništva, ovo treba biti dan u kojem ćemo se upoznati s vjernicima iz svih dijelova naše misije».Svečanu notu ovom euharistijskom slavlju dao je i veliki misijski zbor, instrumentalno i vokalno obogaćen mladim snagama. Snažnim pljeskom na koncu mise nagrađeno je njihovo pjevanje.

Pljesak su dobili i glazbenici benda Mirakul, koji su nakon mise i zajedničkog ručka zabavljali prisutne.Umoran ali i vidno radostan, voditelj ove duhovne obnove na kraju je poručio: «Svaki put kad se susretnemo zajedno s Bogom i Božjom riječi vidim preobrazbu na licima. Kad se tmurno ili opterećeno lice polako pretvara u radosno i nasmijano lice - to je najveća nagrada koju ja mogu dobiti».

Dio atmosfere svete mise u dvorani u Dietikonu možete doživjeti ako pogledate fotografije i priloženi film (10 min.). Pri kraju filma možete poslušati nekoliko poruka dr. fra Ante Vučkovića, a mlade Hrvate iz Švicarske podsjećamo da će fra Ante predvoditi ovogodišnje hodočašće mladih Rumeni list (Einsiedeln, 26. rujan 2015.).