Država Irak službeno priznala Božić kao nacionalni blagdan

Parlament u Bagdadu jednoglasno je usvojio nacrt zakona kojim je država Irak službeno priznala Božić kao nacionalni blagdan. Odluka je donesena samo nekoliko dana nakon što je, 7. prosinca, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni najavio pastirski pohod pape Franje u Irak sljedeće godine, prenosi portal Katoličkog tjednika nedjelja.

I prije donošenja ovoga zakona, dan rođenja Isusa Krista bio je državni blagdan, ali samo neformalno i bez jake zakonske osnove. „Ovo je važan korak kako za kršćansku zajednicu u ovoj napaćenoj zemlji, tako i za međureligijske odnose na cijelom Bliskom Istoku. Priznanje blagdana Kristova rođenja koje je došlo od parlamenta i Vlade Iraka jaka je poruka za ostanak i opstanak kršćana“, javlja International Christian Concern (ICC).

Detaljan plan i program Papina posjeta od 5. do 8. ožujka 2021. bit će poznat u dogledno vrijeme, a ovisit će o globalnoj zdravstvenoj situaciji s obzirom na pandemiju koronavirusa. Ako se apostolsko putovanje u Irak ostvari, Papa će pohoditi Bagdad, ravnicu Ur povezanu sa sjećanjem na Abrahama, grad Erbil, kao i Mosul te Qaraqosh na Ninivskoj ravnici, gdje je prije 2014. živio velik broj kršćana.

Inače, iračka kršćanska zajednica pretrpjela je desetljeća nasilnih progona, uključujući genocid koji su 2014. počinili teroristi Islamske države. Iako su prošle tri godine otkako je Irak proglasio pobjedu nad tim terorističkim skupinama, mnoga pitanja koja su dovela do tih zločina i dalje su neriješena. Ovaj se problem danas očituje u rješavanju pitanja povratka kršćana u svoje razrušene domove, prenosi portal Katoličkog tjednika nedjelja.