Europski sud naložio Rumunjskoj da mora legalizirati istospolne zajednice

Rumunjska nije uspjela provesti prava istospolnih parova odbijajući priznati njihove zajednice, rekao je Europski sud za ljudska prava (ECHR) u utorak u presudi koja će prisiliti kreatore politike da prošire zaštitu LGBT zajednice, piše tribun.

Društveno konzervativna Rumunjska dekriminalizirala je homoseksualnost 2001. godine, desetljećima kasnije od drugih dijelova Europske unije, ali još uvijek zabranjuje brak i građansko partnerstvo za istospolne parove.

Presuda, u kojoj se kaže da je vlada prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, dolazi nakon što je 21 rumunjski istospolni par podnio tužbu sudu 2019.-2020.

Parovi su tvrdili da ih Rumunjska nije priznala kao obitelji, što ih je diskriminiralo u raznim slučajevima, uključujući odluke o zdravstvenoj skrbi, zajedničkom zdravstvenom osiguranju, imovinska i radna prava koja se daju samo bračnim parovima.

Rumunjska vlada ima tri mjeseca da odluči hoće li od Europskog suda zatražiti da slučaj proslijedi njegovom najvišem vijeću.

“Presuda dolazi s mehanizmom izvršenja… tako da rumunjska država mora odgovarati za ono što čini kako bi priznala i usvojila oblik pravne zaštite za istospolne obitelji”, rekla je Iustina Ionescu, odvjetnica za ljudska prava koja je zastupala slučaj.