Gerard Butler: Marijini obroci su mi promijenili život

Poznati glumac Gerard Butler na svojem se Facebook profilu prisjetio putovanja u Libiju, prije nekoliko godina, s Marijinim obrocima.

Butler je uz fotografiju s putovanja napisao: “Očito je da sam se dobro zabavio, ali je to i nešto što vam može promijeniti život – kad vidite kako jednostavan čin opskrbe ljudi s hranom i omogućavanja obrazovanja utječe na ljudske živote. Također, nedostaju mi svi oni prijatelji koj sam ondje stekao”.

Marijini obroci Hrvatska, ogranak međunarodne humanitarne organizacije Mary’s Meals koja svaki dan na mjestu obrazovanja hrani više od 1,1 milijuna djece, osnovani su prije šest godina. Zahvaljujući donacijama Hrvata, svaki dan obrok u najsiromašnijim zemljama svijeta dobije više od 11.000 djece. Cijena prehrane jednog djeteta kroz godinu dana je 120 kuna.

Marijini obroci su jednostavna ideja koja djeluje. Humanitarna organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja, kako bi privukli kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju znanje koje u budućnosti može značiti izlaz iz siromaštva.

Projekt je nastao kad je 2002.godine Magnus MacFarlane-Barrow posjetio Malawi i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kada je Magnus upitao najstarijeg sina Edwarda koji su njegovi snovi u životu, on je jednostavno odgovorio: “Želim imati dovoljno hrane i jednog dana ići u školu.”

Organizacija je započela hraneći samo 200 djece u Malaviju 2002.godine. Danas, 14 godina kasnije, organizacija hrani 1,101.206 gladne djece svaki školski dan na pet kontinenata, u zemljama kao što su Malawi, Liberija, Kenija, Zambia, Haiti, Uganda, Južni Sudan, Tajland i India.

U Cannesu, na svjetskom filmskom festivalu, ove godine je prikazan film “Generacija nade”, koji govori o Marijinim obrocima, a koji je prikazan i u Hrvatskoj.

Uz to, u svibnju su u Splitu i Zagrebu održane i dvije utrke koje su organizirali Marijini obroci, a tijekom čega su hrvatski dizajneri, koji podupiru Marijine obroke, vellikodušno darovali odjeću za aukciju.

Ranije ove godine u Zagrebu i Splitu je Magnus MacFarlane Barrow predstavio i svoju knjigu “Baraka koja je nahranila milijun djece”.

Iako su Marijini obroci dosad nahranili preko milijun djece, još 57 milijuna i dalje čeka na svoj obrok u školi. Pomozite nam da svi oni koji imaju i više nego što im je potrebno, to podijele s onima koji nemaju ni ono najosnovnije. Za više informacija posjetite stranicu Marijini obroci Hrvatska.

Označeno u