Hrvatska hodočašća u Gospinu mjesecu u Svetište Majke Slavenskih naroda u Mariazell

U Gospinu mjesecu listopadu mnoge će hodočasničke skupine iz Hrvatske hodočastiti u Svetište Majke Slavenskih naroda u Mariazell u Austriju.

U ovo Srednjoeuropsko Marijansko svetište na dan neovisnosti RH u četvrtak, 08. listopada 2015. najavljena je hodočasnička skupina iz župe Svetog Blaža iz Zagreba sa župnikom mons. Zvonimirom Sekeljom. Oni će toga dana u 14 sati slaviti euharistiju u bazilici. U subotu, 10. listopada prijepodne u 11 sati u kapeli Svetog Mihaela iza bazilike euharistijsko slavlje predvodi župnik župe Svetog Petra iz Zagreba vlč. Josip Golubić koji toga dana hodočasti sa svojom župom. U popodnevnim satima očekuje se dolazak tri autobusa hodočasnika iz Osijeka koji po drugi put hodočaste u ovo svetište. U 17 sati predviđen je svečani ulazak u svetište te euharistijsko slavlje koje će na čudotvornom Gospinom oltaru u sredini bazilike predvoditi župnik Osječke Donjogradske župe Preslavnog Imena Marijina vlč. Ivan Jurić. U 20 sati sudjelovat će na subotnjoj svečanoj procesiji sa svijećama. Ista će hodočasnička skupina sutradan u nedjelju, 11. listopada u 9 sati slaviti euharistijsko slavlje na glavnom oltaru u bazilici. Iza mise biti će križni put na obližnjoj Kalvariji. Tjedan dana kasnije, u subotu, 17. listopada hodočasti župa Sv. Vida mučenika iz Brdovca kraj Zaprešića. Misno slavlje u 11 sati u kapeli svetog Mihaela na hrvatskom jeziku predvodi župnik vlč. Ivan Gretić. U popodnevnim satima u svetište po prvi puta hodočasti župa Majke Božje Lurdske iz Zagreba sa župnikom fra Nikicom Ajdučićem OFM. Oni će u 15 sati euharistiju slaviti u bazilici. U ponedjeljak, 26. listopada kada je u Austriji državni blagdan oko 150 hodočasnika hodočasti iz Hrvatske Katoličke Misije (HKM) iz Graza. Euharistijsko slavlje je zakazano u 14 sati u svetištu.


Mariazell je Marijansko hodočasničko mjesto u gornjoj Štajerskoj koje je nalazi na 864 metara nadmorske visine. Ovdje je u svibnju 2004. godine održan Srednjoeuropski katolički dan. U bazilici se čuva i časti Marijin čudotvorni kip visok 49 centimetara, izrađen od lipovog drveta, a star preko 858 godina. Kopija ovoga kipa u naravnoj veličini nalazi se od prošle godine u kapeli Gospe Sniježne u župi Preslavnog Imena Marijina u Osječkom Donjem gradu. Spominjujući se iz 1711. godine, jedan pobožan Austrijski vojnik iz svetišta Mariazell donio je Gospin kip te ga, u znak zahvalnosti nebeskoj Majci darovao ovoj Donjogradskoj Osječkoj župi. Taj kip danas se zbog njegove vrijednosti čuva u nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu. Međutim, zaslugom Osječkog Donjogradskog župnika vlč. Ivana Jurića u lipnju prošle godine nabavljena je kopija ovoga kipa u Mariazellu i od nedavno je postavljena kao zavjetno mjesto u crkvici Gospe Snježne. Kip je dodirnut sa originalnim kipom u Mariazellu.