Irak: Satelitske snimke potvrdile da je uništen najstariji kršćanski samostan

Samostan Sveti Ilija stajao je 1400 godina na brdu kod grada Mosula, analiza snimki pokazala je da je uništen krajem 2014. godine.

Satelitske snimke potvrdile su da je džihadistička skupina Islamska država (IS) uništila najstariji kršćanski samostan u Iraku, prenosi BBC.

Samostan Sveti Ilija stajao je 1400 godina na brdu kod grada Mosula. Analiza snimki pokazala je da je uništen krajem 2014. godine, nedugo pošto su militanti osvojili grad.

- Kršćanska povijest je barbarski sravnjena sa zemljom. To je pokušaj da nas se protjera iz Iraka, eliminira i dokrajči naša prisutnost na ovom tlu - rekao je katolički svećenik iz Mosula, otac Paul Thabit Habib, koji sada živi u Irbilu na kurdskom teritoriju.

Samostan sv. Ilije ili Deir Mar Elia su, kako se vjeruje, izgradili asirski redovnici krajem 6. stoljeća, a kasnije je na njega polagao pravo kaldejski katolički red.

IS je napadao kršćane u Iraku i susjednoj Siriji, oduzimao njihovu imovinu i tjerao ih da prijeđu na islam, plaćaju poseban porez ili da odu.

Ta radikalna sunitska skupina uništila je brojne samostane i crkve, kao i predislamska mjesta poput Nimruda, Hatre i Nineveha u Iraku te Palmire u Siriji.

Označeno u