Iranski kršćani zahtijevaju istinu i pravdu za Mahsu Amini

Kršćanske skupine odaslale su izjavu u kojoj kritiziraju smrt mlade žene i „sustavno ugnjetavanje“ žena. Traže „slobodu i jednaka prava“ za sve Irance. U međuvremenu, iranske vlasti intenziviraju represije.

Kako javlja AsiaNews, iranski kršćani pridružili su se borbi za istinu i pravdu nakon smrti Mahse Amini, mlade Kurdkinje koja je umrla u pritvoru od ozljeda zadobivenih od iranske policije za moral, piše nedjelja.ba.

Njezina je priča izazvala užas i bijes, pokrenuvši niz prosvjeda koji su prešli granice Islamske Republike, dok je iranski klerikalni režim na borbu za slobodu i ljudska prava odgovorio mecima i uhićenjima, posebice protiv žena.

Ne opresiji hidžaba

Posljednja izviješća BBC-a govore kako su iranske sigurnosne snage ubile najmanje 76 prosvjednika tijekom 11 dana nemira (21. rujna).

„Mi, Vijeće ujedinjenih iranskih Crkava Hamgaam, Članak 18 i Teološki centar Pars, kao dio iranske kršćanske zajednice, izjavljujemo svoju solidarnost s ožalošćenom obitelji Mahse (Zine) Amini i podržavamo njihov poziv za pravdom“, stoji u nedavnoj izjavi iranskih kršćana.

„U suglasju s građanima naše zemlje, osuđujemo sustavno ugnjetavanje žena i rašireno kršenje ljudskih prava u Iranu. U isto vrijeme, zahtijevamo slobodu, pravdu i jednakopravnost za sve Irance.“

Kršćanske skupine koje su potpisale izjavu hvale „neviđenu hrabrost“ prosvjednica i protive se obveznom hidžabu koji vide kao „očito kršenje ljudskih prava“; iz tog razloga, on mora biti ukinut kao i „drugi diskriminirajući zakoni“.

„Svi smo zajedno, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, jezik ili uvjerenje, u ovoj borbi protiv zajedničke boli nepravde, ugnjetavanja i vjerske diktature, kao što su zajedničke i naše nade za život, slobodu i jednakost“, stoji u priopćenju.

U posljednje 43 godine, od Islamske revolucije 1979., mnoge žene kao Mahsa Amini umrle su „samo zato što su bile drugačije“; stoga, „Molimo se za obitelji žrtava ovih zločina i tražimo Božju utjehu i mir za njih“.

„Također podsjećamo sve kršćane da stati uz one koji nemaju glasa, zauzeti se za njihova prava na način kako nas uče Biblija i Isus Krist, nije izbor, nego duhovna dužnost svakog kršćanina.“

Gušenje glasova prosvjeda

Sa svoje strane, iranske vlasti zauzimaju tvrđi stav prema skupinama civilnog društva i prosvjednicima, intenzivirajući represiju. Deseci aktivista i novinara su uhićeni.

Najmanje 20 novinara zatvoreno je od smrti 22-godišnje Kurdkinje, navodi Odbor za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u Washingtonu.

Odvjetnici i zagovornici slobode izražavanja poput Hosseina Ronaghija, koji je uhićen prošlog vikenda, također su u zatvoru. Internet, društveni mediji i aplikacije za razmjenu poruka i dalje su blokirani.

„Napadajući novinare usred velikog nasilja nakon što su ograničili pristup WhatsAppu i Instagramu, iranske vlasti šalju jasnu poruku da se ne smije izvještavati o prosvjedima“, objavili su Novinari bez granica.

Dok se gušenje masovnih demonstracija nastavlja u Iranu, prosvjednici izlaze na ulice ne samo na Zapadu, nego i na samom Bliskom istoku, od Turske do Iraka i Sirije, zemalja sa značajnim kurdskim stanovništvom.

Tako su u Qamishliju, u sjeveroistočnoj Siriji, stotine žena marširale protiv brutalnosti policije za moral, palile hidžabe i rezale kosu, što je čin koji je simbolizirao ustanak.

„Podržavamo prosvjede i ustanke u Iranu“, rekla je Arwa al-Saleh, članica organizacije za prava žena Kongra Star koja je pozvala na prosvjed. „Ne nepravdi, ne ugnjetavanju… da ženskim pravima“, rekla je.

Do smrti pretučena

Podsjetimo, 22-godišnju je djevojku Mahsu Amini (poznatu i kao Jina Amini ili Zina Amini) 16. rujna uhitila i na mrtvo u Teheranu premlatila „policija za moral“. Razlog uhićenja bio je to što Mahsa nije u javnosti nosila hidžab kako je to propisano tamošnjim standardima. Iako su policijski službenici izjavili da je u policijskoj postaji doživjela srčani udar te nakon dva dana u komi preminula, svjedoci i žene koje su s njome bili ispričali su da je Amini bila teško pretučena. Na temelju toga i medicinskih snimaka moglo se konstatirati da je doživjela cerebralno krvarenje i moždani udar nakon čega je nastupila smrt.

Inače, u Iranu je ni mjesec dana nakon tzv. Iranske revolucije 1979., pod diktaturom ajatolaha Homeinija propisano da sve žene na radnim mjestima moraju nositi hidžab tj. islamske marame, što je bio preduvjet da „policija za moral“ sankcionira sve koji se u javnosti pojavljuju bez toga odjevnog predmeta.

 

Označeno u