Iranski kršćanski obraćenik kažnjen s 80 udaraca bičem

Iranski kršćanski obraćenik Mohammadreza Omidi primio je, 13. listopada, 80 udaraca bičem kao kaznu za sudjelovanje na bogoslužju i pijenju vina u sklopu pričesti.

Kako je doznao International Christian Concern (ICC) osim toga Omidi trenutno služi dvije godine unutarnjeg progonstva u gradu Boražjanu, udaljenom 1 100 kilometara od njegova mjesta prebivališa Rashita. Inače, ovo je drugi put da je dobio 80 udaraca bičem za isti "prekršaj".

Prije toga je odležao dvije godine zatvora zbog obraćenja i "sudjelovanja u kršćanskim bogoslužjima". Prvobitna mu je kazna bila 10 godina, ali je smanjena nakon što je odležao petinu vremena. Potom je dobio dvije godine egzila u kojemu sada živi i nije poznato smije li imati kontakte s obitelji i prijateljima.

Iranska Crkva, kojoj pripada Omidi, mreža je kućnih protestantskih zajednica koje slijede učenja američkog pentekostalnog propovjednika Williama Branhama (1909.-1965.).

Iran je strogo islamska zemlja i Vlada sprovodi tu praksu ako treba i prisilom. Prelazak s islama na kršćanstvo je kriminaliziran i visoke kazne nisu rijetkost, kako za svećenike koji krste odrasle vjernike, tako i za muslimane koji postaju kršćanima.

Iako asirski i armenski kršćani imaju relativnu slobodu vjere, po zakonu u Iranu nitko od muslimana ne smije prijeći na kršćanstvo.

Označeno u