Jedino crkveno zvono na svijetu koje u ponoć najavljuje početak Korizme

Točno u ponoć 10. veljače 2016. u 00:00 sati oglasilo se veliko zvono samostanske crkve i svetišta Crne Gospe (Madone) u Einsiedelnu u Švicarskoj.

Oko pet minuta zvonilo je tako na čistu srijedu (Pepelnicu) najavljujući početak 40 dana pokore, posta i molitve odnosno korizme. Najveće je to zvono samostanske crkve (barokne bazilike) izljeveno 1637. godine, teško 5500 kg i posvećeno Presvetom Trojstvu. Najvjerojatnije je to jedino crkveno zvono na svijetu koje svake godine u ponoć zvoni na čistu srijedu ili pepelnicu kao vanjski znak početka korizme. Inače, ovo svetište vode benediktinci koji uz samostansku crkvu imaju svoju opatiju u kojoj živi oko 60 benediktinaca. Svetište se nalazi na 882 metara nadmorske visine.

Jako je dobro povezano željeznicom tako da svakih pola sata prigradski vlak (S-Bahn) povezuje Zürich i Einsiedeln, a vožnja traje oko 40 do 50 minuta. Od Luzerna vožnja traje sat vremena. Inače, grad Einsiedeln ima oko 14 tisuća stanovnika i drugi je grad po veličinu u kantonu Schwyza. Svetište godišnje posjeti nekoliko stotina tisuća hodočasnika, a svake godine po dva puta hodočaste i Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) iz Švicarske. Tako će i ove godine u subotu, 11. i nedjelju, 12. lipnja hodočastiti Hrvati, a u subotu, 24. rujna mladi iz Hrvatskih katoličkih misija iz Švicarske.

U svetištu se svakodnevmo slavi pet svetih svetih misa na njemačkom jeziku, a ove godine ispred samostanske crkve nalaze se i sveta vrata milosrđa. Tako će kroz ova sveta vrata proći i Hrvati, a i u ovom svetištu može se dobiti potpuni oprost. Više informacija na mrežnoj stranici www.kloster-einsiedeln.ch te na Facebook stranici „Kloster Einsiedeln“. 

Označeno u