Kad uđete u javnu ustanovu u Bavarskoj, trebali biste ondje vidjeti križ

S izuzećem sveučilišta, kazališta i muzeja.

Uredba bavarske vlade o obvezi isticanja križa kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama pod njenom ingerencijom, stupila je na snagu u petak.

Prema uredbi Bavarske vlade od 24. travnja, od danas u svim ulaznim prostorima javnih ustanova, s izuzećem sveučilišta, kazališta i muzeja, mora biti istaknut križ kao ‘izraz povijesnog i kulturnog identiteta Bavarske’.

Odnosi se na ustanove koje su u direktnoj nadležnosti središnjih bavarskih vlasti dok je gradovima i općinama prepušteno da sami odluče o isticanju križeva.

Ministarstvo unutarnjih poslova Bavarske objavilo je da nisu predviđene kontrole provodi li se ili ne provodi ova uredba o križevima koja je izazvala kontroverze i unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

Minhenski kardinal Reinhardt Marx kritizirao je takvu uredbu smatrajući da će ona samo unijeti razdor.

‘Osim toga, tko križ vidi samo kao kulturni i povijesni izraz identiteta taj nije shvatio njegovo značenje’, rekao je Marx u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

‘Suvereni premijer bi priznao pogrešku i povukao uredbu’, rekla je oporbena čelnica u bavarskom parlamentu i predsjednica bavarskog ogranka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Natascha Kohnen za dnevnik Augsburger Allgemeine.

Kohnen je premijera Bavarske Markusa Soedera (Kršćansko-socijalna unija CSU) iznova optužila da kršćanski simbol zlorabi u predizborne svrhe. Izbori za bavarski parlament održavaju se u listopadu.

Izvor: Croexpress.eu