Kada mladi vjernici moraju uzeti stvar u svoje ruke

Priča o pobjedi koju su izborili vjerni mladi francuski katolici otkriva, u najmanju ruku, ozbiljan nedostatak razboritosti i rasuđivanja od strane crkvenih vlasti koje su, čini se, rado otvorile vrata svetišta kontroverznom umjetniku.

Oko 200 mladih katolika blokiralo je ulaze u crkvu Notre-Dame de Bon-Port u Nantesu, na zapadu Francuske, što je dovelo do otkazivanja “post-metal” koncerta Anne von Hausswolff, švedske umjetnice specijalizirane za morbidnu glazbu i videa s jasnim sotonskim prizvukom, piše quovadis.

Još jedan von Hausswolffovin koncert, koji se trebao održati u pariškoj crkvi Saint-Eustache, organizatori su također otkazali kada su društvenim mrežama počele kružiti glasine o sličnim demonstracijama.

Priča o ovoj pobjedi koju su izvojevali vjerni mladi francuski katolici otkriva, u najmanju ruku, ozbiljan nedostatak razboritosti i rasuđivanja od strane crkvenih vlasti koje su, čini se, rado otvorile vrata svetišta kontroverznim umjetnicima.

Tek prošle nedjelje, vjernici župe Saint-Clément u Nantesu saznali su da je kulturna udruga Le Lieu Unique rezervirala župnu crkvu za koncert Anne von Hausswolff. Iz organizacije navode da je to dio “partnerstva” koje postoji već nekoliko godina s biskupijom preko jedne druge udruge, pod nazivom “Sakralna glazba u katedrali”.

Sasvim jednostavno istraživanje ipak je omogućilo mladim vjernicima da shvate kako je umjetnica opsjednuta smrću i ljudskim žrtvovanjem – jedan od njezinih videa, “Deathbed,” uključuje odbojnu, realističnu scenu u kojoj je mladićevo srce koje kuca izrezano iz njegovih prsa uz opsesivne akorde i bogohulne riječi. Mnogi njezini videoisječci usredotočeni su na krv, smrt i grobove, sugerirajući “crne mise više od bilo čeg drugog” prema “Christianophobie.fr”, katoličkom blogu.

U svakom slučaju, prije nego što su se vrata crkve otvorila za 370 ljudi koji su kupili ulaznice za nastup, deseci mladih katolika blokirali su sve ulaze u crkvu, glasno pjevajući “Zdravo Marijo” i stajali na mjestu kada se publika počela pojavljivati.

U strahu od “sigurnosnog rizika” organizatori su odlučili otkazati koncert.

Zanimljivo je da tijekom mirnih, iako glasnih, demonstracija u blizini crkve nisu bile viđene policijske snage.

Glasnogovornik općine Nantes, Aymeric Seassau, izjavio je kako je: “Šačica fundamentalista uspjela spriječiti koncert.” Olivier Château, “pomoćnik za baštinu” socijalističkog gradskog vijeća, također je osudio prosvjed mladih vjernika rekavši da pokazuje “jadan prikaz netolerancije i štete prema kulturnom izražavanju”.

Događaj je izazvao negativne komentare u mnogim glavnim francuskim medijima, govoreći iz sekularističkog stajališta.

Ali prema kanonskom pravu (Kan. 1210):

“Samo one stvari koje služe vršenju ili promicanju bogoštovlja, pobožnosti ili religije dopuštene su na svetom mjestu; zabranjeno je sve što nije u skladu sa svetošću mjesta. U pojedinim slučajevima, međutim, mogu se dopustiti druge namjene koje nisu u suprotnosti sa svetošću mjesta.”

Izvor

Označeno u