Kardinal Zen osuđen na sudu u Hong Kongu

Kardinal Joseph Zen proglašen je u petak krivim jer nije registriraro fond koji je pomogao u plaćanju pravnih troškova i liječenja prodemokratskih prosvjednika u Hong Kongu.

90-godišnji kardinal i bivši biskup Hong Konga kažnjen je s oko 500 dolara (4000 hongkonških dolara). Svaki od ostalih povjerenika sada ukinutog Fonda za humanitarnu pomoć 612 kažnjen je istim iznosom.

Zen je rekao novinarima nakon presude 25. studenog: “Iako sam religiozna osoba, nadam se da ovaj (slučaj) neće biti povezan s našom slobodom vjeroispovijesti. Nije povezano.”

Kardinal se pojavio na Prekršajnom sudu u West Kowloonu u odijelu za svećenike noseći križ na prsima. Za hodanje je koristio štap.

 "Ja sam samo građanin Hong Konga koji snažno podržava pružanje humanitarne pomoći", rekao je, prenosi Reuters.

Suđenje Zenu od rujna do studenog bilo je usredotočeno na to je li bilo potrebno da se 612 povjerenika Fonda za humanitarnu pomoć prijavi za registraciju lokalnih društava između 2019. i 2021. godine.

Kardinalov odvjetnik Robert Pang tvrdio je na sudu prošlog mjeseca da izricanje "kaznenih sankcija za neregistriranje mora predstavljati kršenje slobode udruživanja".

Sudac Ada Yim presudila je u petak da je fond "lokalno društvo" i podliježe njegovim pravilima, ali nije primijenila maksimalnu kaznu za prekršaj od otprilike 1200 dolara.

Yim je u svojoj presudi rekla da je fond "imao političke ciljeve i stoga nije osnovan isključivo u dobrotvorne svrhe".

Margaret Ng, odvjetnica i upraviteljica fonda koja je osuđena sa Zenom, rekla je novinarima ispred suda da je presuda značajna jer je to prvi put da je netko u Hong Kongu osuđen prema Uredbi o društvima jer nije registrirao udrugu.

 "Također je iznimno važno u vezi sa slobodom udruživanja u Hong Kongu prema Uredbi o društvima", rekao je Ng, prenosi CNA.

Uz Zena i Ng-a, drugi osuđeni povjerenici fonda bili su pjevačica-aktivistica Denise Ho, proučavatelj kulturnih studija Hui Po-Keung i bivši zakonodavac Cyd Ho.

Sze Ching-wee, bivša tajnica Fonda za humanitarnu pomoć 612, također je u petak optužena za manju kaznu. Sze je uhićen ranije u studenom prema hongkonškom zakonu o nacionalnoj sigurnosti. Pušten je uz jamčevinu, a policiji se treba javiti u veljači.

 Kardinal i ostali povjerenici fonda uhićeni su u svibnju zajedno s drugim demokratskim aktivistima u skladu sa strogim hongkonškim zakonom o nacionalnoj sigurnosti i ubrzo nakon toga pušteni uz jamčevinu.

South China Morning Post izvijestio je da se presuda u suđenju Zenu može promatrati kao "uvertira u nove pravne probleme... dok policija nacionalne sigurnosti nastavlja istraživati ​​navodni tajni dogovor skupine sa stranim snagama."

Označeno u