Konzervativni katolici o američkim izborima: „Amerikanci možda nikad neće saznati razmjere prevare na ovim predsjedničkim izborima”

Stajališta katolika na američkim predsjedničkim izborima su podijeljena. Konzervativni katolici komentiraju kako Amerikanci možda nikad neće saznati razmjere prevare na ovim predsjedničkim izborima.

60 godina nakon izbora Johna F. Kennedyja za prvoga katoličkoga predsjednika SAD-a, s Joeom Bidenom u Bijelu kuću ponovno useljava katolik. Dok je američka Crkva stajala uz JFK-a ovoga su puta stavovi o Bidenu podijeljeni, ističe se u prilogu Vatican Newsa o reakcijama na američke predsjedničke izbore.

U svom pobjedničkom govoru 7. studenoga u Wilmingtonu izabrani predsjednik Biden citirao je riječi iz Staroga zavjeta, istaknuvši da je došlo vrijeme za iscjeljenje. Također je opetovano isticao potrebu pomirenja te govor završio sjećanjem na riječi svoga djeda “da čuva svoju vjeru” i bake koja ga je uvijek hrabrila da širi vjeru. Dan izbora 3. studenoga taj praktični vjernik koji sa sobom uvijek nosi krunicu počeo je odlaskom na misu. Ta je slika u suprotnosti s onom koju ističu Bidenovi protivnici. Konzervativni katolici mu, naime, posebno zamjeraju stav prema pobačaju – Biden je osobno protiv pobačaja ali ga ne želi zakonski zabraniti, piše IKA.

Direktor Centra za religiju i kulturu isusovačkoga Sveučilišta Fordham David Gibson smatra da je Katolička Crkva u SAD-u podijeljena u istoj mjeri kao i politika u zemlji. Biskupi ne stavljaju u pitanje Bidenovu ljubav prema Crkvi, ističe Gibson, dodajući da se Biden ponaša kao i većina praktičnih katoličkih vjernika u zemlji.

Biskupska konferencija SAD-a u priopćenju 7. studenoga čestitala je Bidenu, istaknuvši i da je to drugi katolik na čelu zemlje. Biskupi su također čestitali prvoj ženi potpredsjednici SAD-a Kamali Harris, senatorici iz Kalifornije afroameričkoga i indijskoga podrijetla. Umirovljeni profesor Katoličkoga sveučilišta u Washingtonu Stephen Schneck smatra da izbor Joe Bidena daje šansu za novi početak. Podjela koju je Donald Trump izazvao u društvu, odražava se i u Crkvi – prema anketama 50 posto katolika glasalo je za Trumpa, a 49 posto za Bidena. Schnek je ipak uvjeren da osim stava prema pobačaju ne postoji mnogo drugih pitanja u kojim se crkveno vodstvo razilazi s Bidenom, jer se slažu u pitanjima socijalne pravde, očuvanja stvorenoga, i mira, što su sve i teme koje su vrlo važne papi Franji.

S druge strane mnogi konzervativniji katolici, kao što je Raymond Arroyo s katoličke mreže CNA/EWTN upozoravaju da „Amerikanci možda nikad neće saznati razmjere prevare na ovim predsjedničkim izborima”.

Označeno u