LIJEPA VIJEST! Na Badnjak zbor pariške Notre-Dame vratit će se u požaru oštećenu katedralu

Koncert će biti izravno prenošen

Katedrala Notre Dame u Parizu bit će poprište predivnog koncerta na sam Badnjak i bit će to prvi put da se zbor nakon velikog požara vratio u katedralu, javlja CNA.

Godinu i pol dana nakon požara u kojemu su izgorjeli svod i krov, napori na obnovi 850 godina stare gotičke katedrale Naše Gospe se nastavljaju.

Gotovo 200 tona metalne konstrukcije na krovu crkve, deformirane vrućinom vatre, uspješno je uklonjeno 24. studenog, što se smatralo presudnim korakom u stvaranju sigurnosti za obnovu.

Uklanjanje ovoga bilo ja planirano za ožujak 2020., ali je zbog mjera suzbijanja širenja koronavirusa stalno odgađano.

Ovaj koncert na Badnjak bit će prvi put da se zbor vratio u katedralu od požara. Prije travnja 2019. zbor je održavao oko 60 koncerata godišnje.

Dvadeset pjevača, dva solista i orguljaš nastupit će u praznoj katedrali Notre-Dame 24. prosinca.

Trenutno se obnavljaju velike orgulje katedrale s 8 000 cijevi, pa će male orgulje biti unesene u Notre-Dame za božićni koncert.

Koncert je tek treći događaj koji će se održati u katedrali od travnja 2019.

U lipnju te godine nadbiskup je slavio misu unutar katedrale kojoj je prisustvovalo oko 30 ljudi u zaštitnimkacigama.

Na Veliki petak ove godine, pariški nadbiskup Michel Aupetit prikazao je relikviju Kristove trnove krune za štovanje u izravnom prijenosu tijekom pandemije koronavirusa.

„Projekt koji stvaramo za Notre-Dame mora se naslanjati na povijest i za naše stoljeće učiniti razumljivim vjeru koja je dovela do izgradnje ovog remek-djela“, rekao je mons. Aupetit te dodao: „Otvorena za sve, sukladno ispravnom razumijevanju riječi 'katolička', katedrala je bila, i ostat će, postojana u svom raison d’êtreu tijekom osam stoljeća, a to je: slavljenje kršćanskog otajstva.“

Označeno u