Mianmarska redovnica i brojne Afganistanke među BBC-jevih „100 žena“ 2021.

Polovica BBC-jevih „100 žena“ godine afganistanskog je podrijetla koje su bile na meti talibana, a među njima je i katolička redovnica Ann Rose Nu Tawng iz Mianmara.

Članica mjesnih sestara Sv. Franje Ksaverskog s. Ann Rose Nu Tawng iz Myitkyine (45), glavnog grada države Chin, pokazala je nevjerojatnu hrabrost pred velikom opasnošću 28. veljače, kada se spustila na koljena i raširila ruke pred snagama sigurnosti, moleći ih da ne napadaju nenaoružane prosvjednike koji se sklanjaju u klinici u kojoj ona opslužuje bolesne. Naređeno je da odmah ode, ali je ostala pri svome govoreći: „Ubijte me ako želite. Prosvjednici nemaju oružje i samo mirno pokazuju svoju želju“. Video njezina odvažnog čina postao je viralan na društvenim mrežama, a razne medijske mreže, uključujući BBC, izvještavale su o njoj, piše nedjelja.ba.

„Katolička redovnica postala je simbol prosvjeda Mianmara nakon vojnog preuzimanja Mianmara u puču 1. veljače“, objavio je BBC. „S. Ann Rose Nu Tawng otvoreno je govorila o zaštiti civila, posebno djece. Školovala se za primalju i vodila je život u toj službi posljednjih 20 godina, brinući se nedavno i o pacijentima s COVID-19 u državi Kachin u Mianmaru“, dodao je BBC, prenosi Vatican News.

Global Sisters Report, koji je u kontaktu sa s. Ann Rose od viralnog videa, saznao je od redovnice kako je riječ o nepoznatoj budističkoj prosvjednici koja je iz skrovišta snimila njezino suočavanje s policijom i kasnije to objavila na internetu. Rekla je: „Mogla sam učiniti tako nešto jer me Bog blagoslovio i koristio kao svoje oruđe, a Duh Sveti me također blagoslovio hrabrošću (…) Koristila sam vlastiti život da odgađam vrijeme kako bi mladi (ljudi) imali vremena pobjeći. To je bio mali čin, ali čineći to s velikom ljubavlju, ovaj se čin dopao međunarodnoj zajednici i dobio publicitet. Duboko osjećam da je tu bio i Bog koji je želio da svijet upozna situacije u Mianmaru“.

Gesta s. Ann Rose ganula je srca milijuna ljudi diljem svijeta, uključujući i papu Franju. „I ja klečim na ulicama Mianmara i kažem: zaustavite nasilje“, rekao je Sveti Otac 17. ožujka, govoreći o redovnici. „Iznenađena sam da su, kako mi je rečeno, njegove riječi možda bile inspirirane mojom gestom da kleknem i podignem ruke prema nebu. Učinila sam to srcem. To su djela svakog kršćanina kojemu je ljudskost u srcu“, prokomentirala je Papinu podršku.

„Ove godine 100 žena ističe one koji su na 'resetu' – žene koje imaju svoju ulogu u ponovnom osmišljavanju našeg društva, naše kulture i našeg svijeta“, napisao je BBC, koji je 100 žena razvrstao u pet kategorija: Afganistan, kultura i obrazovanje, zabava i sport, politika i aktivizam te znanost i zdravlje.

„Žene iz Afganistana čine polovicu ovogodišnjeg popisa, od kojih se neke pojavljuju pod pseudonimima i bez fotografija zbog vlastite sigurnosti“, navodi BBC, napominjući kako je ponovno vraćanje talibana u kolovozu promijenilo živote milijuna Afganistanaca – djevojkama je zabranjeno više obrazovanje, ministarstvo za ženska pitanja je raspušteno, a ženama je u mnogim slučajevima rečeno da se ne vraćaju na posao. Ovogodišnja lista prepoznaje opseg njihove hrabrosti i postignuća jer su prisiljeni resetirati svoje živote. Među njima su liječnice, poduzetnice, policajke, košarkašice u invalidskim kolicima, glumice, učiteljice, astronomkinje, knjižničarke, aktivistice za prava, medijske žene i odvjetnice.

Među ostalima na popisu su: dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai iz Pakistana; prva žena premijerka Samoe Fiamē Naomi Mata’afa; američka profesorica Heidi J. Larson, koja vodi The Vaccine Confidence Project, i hvaljena nigerijska autorica Chimamanda Ngozi Adichi.

Također, tu je i etiopska medicinska sestra Mulu Mefsin, koja brine o ženama i djevojčicama koje su žrtve seksualnog nasilja u Mekelleu, glavnom gradu ratom razorene regije Tigray; Mia Krisna Pratiwi iz Indonezije, koja pokušava riješiti problem plastičnog otpada na Baliju; Kamerunka Sevidzem Ernestine Leikeki, koja koristi pčelarstvo kao strategiju za kontrolu šumskih požara i krčenja šuma.

Dodajmo kako je 100 žena godišnja serija BBC-ja u više formata koja istražuje ulogu žena u 21. stoljeću. Osnovana je 2013. nakon nečuvenog grupnog silovanja i ubojstva žene u glavnom gradu Indije, Delhiju, 2012. BBC-jevi dužnosnici i novinari koji su smatrali da mnoga pitanja s kojima se žene suočavaju ne dobivaju detaljnu pokrivenost bili su inspirirani da stvore serije koje će biti usredotočite upravo na njih.

Označeno u