Mlada kršćanka obraćenica nestala nakon policijskog uhićenja

"International Christian Concern" (ICC) je doznao 3. rujna da je 26. kolovoza egipatska policija privela 17-godišnju kršćanku dok je izlazila iz crkve u Kairu. Riječ je o obraćenici koja je napustila islam što je u Egiptu strogo kažnjivo, piše Nedjelja.ba

Prema informacijama koje su dostupne nakon uhićenje njezino trenutno stanje i lokacija ostaju nepoznati.

Mlada žena je kršćanka koja se obratila s islama. To je uspješno tajila od svoje obitelji sve do sada, a znala je samo jedna rođaka koja nema vjerskih uvjerenja. Ona ju je savjetovala da napusti Egipat radi vlastite sigurnosti. Mlada se kršćanka uspješno prijavila na sveučilište u Teksasu u SAD-u i dodijeljena joj je stipendija vrijedna 22 000 dolara godišnje.

Razlog njezina uhićenja nije jasan, ali dogodio se dok je izlazila iz crkve želeći potom otići u veleposlanstvo kako bi sredila papirologiju. Moguće je da je njezina obitelj otkrila plan napuštanja zemlje i obraćenje na kršćanstvo te pozvala policiju.

Naime, obraćenike ugrožavaju najprije njihovi najbliži članovi obitelji pa tek onda egipatske vlasti što situaciju čini posebno opasnom.

«Uzeli su joj sve, uključujući i novac koji je imala. Bili smo u komunikaciji s njom sve do nekoliko minuta prije ovoga. Čekali smo i čekali da je čujemo, ali nije bilo riječi. Nismo znali što misliti niti kako je pronaći. Nekoliko sati kasnije od nje smo primili poruke na telefon posuđen od cimerice iz zatvora. Znali smo da je to ona jer je govorila stvari koje samo ona zna. Tako smo saznali za njezino uhićenje», rekao je neimenovani izvor za ICC. Pojedinac povezan sa slučajem podijelio je također za ICC: «Njezin je telefon još uvijek isključen tako da nemamo pojma gdje je i je li na sigurnom.»

Povjerenstvo Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu vjersku slobodu u izvješću iz 2021. kaže: „Ustav Egipta identificira islam kao državnu religiju i načela šerijata kao primarnog izvora zakona. Dok članak 64 kaže da je 'sloboda vjerovanja apsolutna', samo muslimani, kršćani i Židovi mogu javno prakticirati svoju vjeru i graditi bogomolje.» Također važno je nadodati kako se otpadništvo iz islama u drugu vjeru ne tolerira.

Regionalna menadžerica ICC -a za Bliski istok Claire Evans rekla je: «Izuzetno smo zabrinuti za dobrobit ove mlade žene, čija je cijela budućnost pred njom. Egipatski zatvor već je traumatično iskustvo, osobito za žene i obraćenice na kršćanstvo. Pozivamo vlasti da je hitno puste kako bi mogla zakoračiti u onu budućnost za koju svaki čovjek zaslužuje priliku težiti. Budućnost puna mogućnosti za sigurno prakticiranje vjere u sigurnost.«

Označeno u