Mladi kršćanin postao simbol Libanonske tragedije, preminuo držeći križ u ruci

Mladi kršćanin od 23 godine, čije je tijelo 7. kolovoza pronađeno među ruševinama s križem u ruci, postao je simbol tragedije koja se dogodila u Bejrutu (Libanon).

Zove se Joe Elias Akiki i radio je u luci u Bejrutu kako bi platio fakultet elektrotehnike na Sveučilištu Notre Dame - Louaize, katoličkom centru u kojem je studirao od 2016. godine.

Joevo tijelo 7. kolovoza pronašli su spasioci koji naporno rade na ruševinama libanonskog lučkog područja. Mladić je u ruci imao mali križ, javlja Aciprensa.

"Zarobljen tri dana pod srušenom zgradom, Joe Akiki cijelo je vrijeme molio držeći križ u ruci. Umro je moleći, umro je tiho", napisala je kolumnistica Christiane Waked na svom Twitter profilu.

“Sveučilište se s velikim žaljenjem oprašta od Joea Eliasa Akikija", napisano je na Twitter profilu Sveučilišta Notre Dame - Louaize, ”najiskrenija sućut njegovoj obitelji i voljenim osobama". "Neka njegova duša počiva u vječnom miru", dodano je u objavi uz citat svete Terezije iz Lisieuxa: "Ne umirem, ulazim u život."

Područje luke Bejrut 4. kolovoza uništile su dvije eksplozije od kojih je jedna dosegla radijus od devet kilometara, uništivši zgrade i kuće, ali i crkve, džamije i bolnice, koje već pogođene pandemijom koronavirusa, brinu o ozlijeđenima.

Prema informacijama, za sada ima više od 150 umrlih i više od pet tisuća ranjenih. Ministar zdravstva Hamad Hassan rekao je da je među ranjenima 120 osoba u kritičnom stanju.

Osim toga, guverner Bejruta, Marwan Abboud, rekao je da se šteta procjenjuje na tri do pet milijardi dolara, a da je pogođeno najmanje 300 tisuća ljudi, "koji ne mogu spavati u svojim domovima".

Kako bi pomogao u skrbi za žrtve, papa Franjo donirao je 250 000 eura za Crkvu u Libanonu.

Papinsko vijeće za promicanje integralnog ljudskog razvoja potvrdilo je da "u ovim trenucima nevolje i patnje" ta pomoć "želi biti znak pažnje i bliskosti Njegove svetosti prema pogođenom stanovništvu i njegove očinske bliskosti s ljudima koji se nalaze u teškoj životnoj situaciji”

Prijevod medjugorje-info.com|Erika Ratković

Označeno u