Mladi Zadranin u Bruxellesu: Danas sam se rodio dva puta, za dlaku sam izbjegao eksplozije!

Nikola Turčinov zadnje tri godine živi u Bruxellesu gdje radi kao parlamentarni asistent hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan (SDP).

Telefonski razgovor s Nikolom vodili smo dok je bio na svom radnom mjestu u zgradi Europskog parlamenta.

- Svi smo u redu, ja i moja obitelj. Za sada nema vijesti da je u eksplozijama bombi na aerodromu i metrou stradao netko iz Hrvatske – kaže Nikola koji inače živi u četvrti u blizini aerodroma gdje je jutros odjeknula prva eksplozija.

- Prva je eksplozija bila oko 8.30 sati. Ja živim u dijelu grada blizu aerodroma, ali eksploziju nisam čuo. Naime, jutros sam trebao putovati za Hrvatsku, no zbog jednog sastanka smo let morali odgoditi za večeras. To je bio prvi sretni trenutak, jer da nije bilo dogovorenog sastanka u Parlamentu, sigurno bih bio na aerodromu u vrijeme eksplozije – kaže Nikola i nastavlja:

- Baš zbog tog sastanka koji je jutros bio u zgradi Europskog parlamenta na posao sam krenuo 15 minuta ranije, kako bih se mogao pripremiti za sastanak sa šeficom. Petnaest minuta nakon što sam došao u zgradu Parlamenta na toj metro stanici, na kojoj svaki dan izlazim za posao, odjeknula je eksplozija.

Da sam danas išao na posao kao svaki drugi dan sigurno bih bio na stanici u vrijeme eksplozije. To je drugi sretan trenutak danas, zbog čega mogu reći da sam se danas dva puta rodio – kaže Nikola smireno.

Let za Hrvatsku, gdje je namjeravao provesti uskršnje praznike, morat će odgoditi, no siguiran je da će Uskrs dočekati kod kuće u Zadru.

- Aerodrom je zatvoren do sutra ujutro. Trebali smo zajedno putovati zastupnica Borozan i ja, no sada nas prusmjeravaju na alternativne pravce, preko Amsterdama. U Bruxellesu se osjeća jeza na svakom koraku. Od napada u Parizu grad je živio pod prijetnjom terorista.

Ovo je ipak prvi teroristički napad koji je pogodio Bruxelles, sve do sada su bili oružani obračuni policije i terorista koje su hvatali. Prije nekoliko dana uhvaćen je "mozak" napada u Parizu i ljudi su pomislili na trenutak da je "to to", no ovo što se jutro dogodilo govori da uhvaćeni organizator nije jedini i da je ovo moguća osveta za njegovo hvatanje – smatra Nikola Turčinov koji je na kraju razgovora uputio pozdrav svim Zadranima, posebno svojoj obitelji.

Označeno u