Mladom talijanskom biskupu propucali noge: “Molite ne toliko za mene, već za ljude Rumbeka koji pate više od mene”

Otac Combonija Christian Carlassare (43), izabrani biskup Rumbeka u Južnom Sudanu, ustrijeljen je u svojoj spavaćoj sobi u 00:45, 26. travnja.

Prije dva mjeseca imenovan biskupom Rumbeka, monsinjor Christian Carlassare, misionar komobonijanac, koji je u noći napadnut vatrenim oružjem, poziva na molitvu i brigu o njegovu narodu. Sada se nalazi na liječenju u Nairobiju, javlja agencija Fides.
Dvije, još uvijek neidentificirane naoružane osobe upale su prošle noći u Rumbeku, u Južnom Sudanu, u stan biskupa Christiana Carlassarea, misionara kombonijanca i novoga biskupa Rumbeka, te mu nekoliko puta pucale u noge. Nakon prve liječničke pomoći koju su mu, u bolnici u Rumbeku, pružili liječnici talijanske organizacije 'Liječnici s Afrikom Cuamm', biskup Carlassare je prevezen u Jubu, a potom, zbog gubitka velike količine krvi, na transfuziju u Nairobi, u Keniji. Čini se da je izvan životne opasnosti.

Nemojte moliti toliko za mene, nego za narod u Rumbeku koji trpi više od mene – kazao je monsinjor Carlassare svojim nadređenima dok je o tom izvještavao događaju odgovorne za kombonijanske misionare u Italiji. Vjernici u Rumbeku, gradu u kojemu su većina pripadnici dinka, jedne od najbrojnije etničke skupine u Južnom Sudanu, primili su ga kao upravitelja biskupije 16. travnja, nakon što je papa Franjo tog 43-godišnjega misionara imenovao biskupom 8. ožujka ove godine. Riječ je o najmlađem talijanskom biskupu postavljenom na čelo biskupije koju je već prije vodio jedan kombonijanski misionar, otac Cesare Mazzolari. Još uvijek nije poznat povod napada na biskupa Carlassarea.

Prije nekoliko tjedana u jednom intervjuu p. Christian je govorio o svojim snovima: “Sanjam da mladi Južnog Sudana mogu ostvariti svoje snove, da nisu prisiljeni uzimati oružje ili napuštati zemlju, da mogu studirati i naći posao – što gradi budućnost i daje stabilnost zemlji. Sanjam da se mlade djevojke Južnog Sudana mogu emancipirati i ne biti potpuno ovisne o glavama svojih obitelji te da mogu samostalno donositi odluke o životnom izboru”.

Označeno u