MOJ JE POSAO POMAGATI UČENICIMA Učiteljica učenici darovala bubreg: ‘Nisam dvaput razmišljala’

"Ako djetetu trebaju ruksak ili cipele za školu, ja ću mu nabaviti ruksak ili cipele. To je nekako ista stvar", kaže učiteljica koja svoje postupke ne smatra herojskim, već samo dijelom njenog učiteljskog posla.

Kad je Robin Mach (46), učiteljica iz Missourija, saznala da njezina učenica Kayleigh Kulage (5) treba transplantaciju bubrega, ‘nije dvaput razmišljala’ o tome da joj ponudi svoj organ. Zahvaljujući toj gesti, Kayleighino se zdravlje drastično popravilo, a skromna učiteljica kaže da je samo radila svoj posao.

Život petogodišnje Kayleigh Kulage bio je ispunjen operacijama, dijalizom i druženjem s liječnicima. No više neće. Magazin People donosi priču o učiteljici koja je svojoj učenici nesebičnom gestom zauvijek promijenila život.

Kayleigh Kulage iz Missourija rođena je prerano, u 26. tjednu, a nakon što je provela više od 150 dana u bolnici, dijagnosticirana joj je djelomična sljepoća, a otkazali su joj i bubrezi, zbog čega je svaki dan morala na dijalizu.

Kayleighini roditelji Josh i Desiree Kulage, piše People, očajnički su željeli pronaći svojoj kćeri novi bubreg, a kad je u listopadu napokon postigla minimalne zahtjeve kako bi mogla na transplantaciju (jer je dotad bila premala kako bi izdržala takvu operaciju), mogući je donor došao s najneočekivanijeg mjesta: Kayleighine učionice.

Nije dvaput razmišljala

Učiteljica Robin Mach podučavala je Kayleigh više od dvije godine. Kad je saznala da Kayleigh treba transplantaciju bubrega, kaže da “nije dvaput razmišljala” o tome da joj ponudi svoj organ.

– Znala sam da je Kayleigh operacija zaista potrebna pa sam pomislila: ‘Zašto ne probati?’, ispričala je učiteljica, koja svoju učenicu vidi kao “štrebersko i energično” dijete.

Nakon otprilike tri mjeseca testova, liječnici su odobrili da March bude Kayleighin donor. U veljači su Kayleigh i Mach podvrgnuti uspješnoj šestosatnoj transplantaciji bubrega. Učiteljica je prvo u Sveučilišnoj bolnici Saint Louis uklonjen bubreg, a potom su ga liječnici podzemnim tunelom prevezli u Dječju bolnicu Cardinal Glennon.

Robin: Moj je posao pomagati učenicima

Kayleighina majka kaže kako se zdravlje djevojčice nakon operacije drastično popravilo. Više nije vezana uz dijalizni aparat svake večeri, boja joj se vraća na obraze i sada može uživati u dugim kupkama prije spavanja.

Kulage kaže da “nikada neće pronaći prave riječi” kojima bi mogla zahvaliti učiteljici.

– Doniranje bubrega doista je izvanredno, to ljudima spašava živote i daje im bolju kvalitetu života, istaknula je-

Učiteljica pak svoje postupke ne smatra herojskim, već samo dijelom njenog učiteljskog posla.

– Ako djetetu trebaju ruksak ili cipele za školu, ja ću mu nabaviti ruksak ili cipele. To je nekako ista stvar … Kayleigh je trebala bubreg, a štogod trebala, ja ću joj dati, zaključila je Robin Mach, učiteljica-heroina za People.

Označeno u