Molimo za Barcelonu! Molimo za mir!

Jureći kombi je oko 17 sati pregazio prolaznike u ulici La Rambli, u centru glavnog katalonskog grada, ostavivši iza sebe više od sto ozlijeđenih.

Španjolska policija kontrolira više mjesta u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji nakon što je u napadu u Barceloni u četvrtak 17. kolovoza ubijeno 13 osoba, te nakon pucnjave u primorskom gradu Cambrilsu gdje su ubijena petorica napadača u navodno novom pokušaju atentata.

Papa Franjo duboko je potresen napadom u Barceloni, izjavio je novinarima predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke. Sveti Otac moli za žrtve i izražava svoju molitvenu blizinu svim stanovnicima Španjolske, a posebno ozlijeđenima i obiteljima žrtava, rekao je Burke, a prenosi Radio Vatikan.

U priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

- Autori napada u Barceloni su vojnici Islamske države te su izvršili operaciju kao odgovor na poziv da ciljevi budu zemlje koalicije - navedeno je u poruci koja se odnosi na međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama protiv kalifata osnovanog u Siriji i Iraku.

Jureći kombi je oko 17 sati pregazio prolaznike u ulici La Rambli, u centru glavnog katalonskog grada, ostavivši iza sebe više od sto ozlijeđenih.

Molitva za mir u svijetu

Devet sati kasnije, dok je u Barceloni trajala potraga za vozačem kombija, policija je 100 kilometara dalje u primorskom gradiću Cambrilsu izbjegla potencijalno novi smrtnosni napad oko 1.30 sati u noći, ubivši četvoricu a ranivši jednog od mogućih napadača. Ranjeni je umro nekoliko sati kasnije. U ovom drugom potencijalnom napadu kombijem ozlijeđeno je šest civila i jedan policajac. Jedna osoba je u teškom stanju.

Policija istražuje jesu li ubijene osobe iz kombija nosile pojaseve s eksplozivom. Preko Twittera je najavila izvođenje kontroliranih eksplozija. Istražitelji vjeruju da su događanja s kombijima u Barceloni i Cambrilsu povezani.

Nekoliko sati ranije su, u sklopu šire operacije u Kataloniji, uhićene dvije osobe premda je policija priopćila kako niti jedna od njih nije vozač kombija iz Barcelone. Vozač je, nakon što je pogazio prolaznike, izašao iz kombija te pobjegao pješke. Čini se da nije bio naoružan.

Dužnosnik katalonske policije je na konferenciji za medije rekao kako istražitelji vjeruju da je napad u Barceloni povezan s jednom eksplozijom u četvrtak u zoru. Eksplozija se dogodila u jednoj kući u mjestu Alcanaru, 90 kilometara udaljenom od Cambrilsa. Uhićene su obje privedene osobe. Izvor iz policije je rekao kako je u eksploziji u noći sa srijede na četvrtak, u kojoj je poginula jedna osoba a nekoliko ih je ozlijeđeno, nastala obradom plinskih boca s butanom. Policija sumnja da se ondje pripremao eksplozivni materijal.

S privremenim stanjem od 13 mrtvih i više od 100 ranjenih, od kojih je 15 u teškom stanju, policija je okarakterizirala tragediju kao "teroristički atentat sa željom da se ubije maksimalni broj ljudi".

U incidentu, koji čini se nema veze s napadom, vozač jednog vozila je izgubio kontrolu na Aveniji Diagonal, autocesti koja prolazi kroz Barcelonu, i udario dvojicu policajaca na kontrolnoj točki pri izlazu iz grada. Policija ga je zatim upucala i ubila. Dužnosnik policije je rekao da ta osoba, španjolski državljanin koji nije bio kažnjavan, nema veze s napadom.

U Barceloni je policija zatvorila ulice gdje su ležala nepomična tijela prolaznika pored trgovina i restorana u ulici La Rambli, jednoj od turistički najpopularnijih mjesta. Policija još uvijek traga za vozačem kombija.