Nadbiskup San Francisca javno prozvao Bidena i Pelosi: ‘Dobar katolik ne može podržavati pobačaj’

Nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone javno je prozvao zastupnicu Nancy Pelosi (D-CA) i predsjednika Joea Bidena zbog podrške pobačaju, jer javno tvrde da su pobožni katolici, piše Narod.hr.

U tekstu za Washington Post , Cordileone je branio nedavni zakon u Teksasu koji zabranjuje pobačaj nakon šest tjedana i osvrnuo na histerične reakcije Joea Bidena i Nancy Pelosi:

“Istaknuti političari nisu gubili vrijeme u svojim reakcijama na odluku Vrhovnog suda koja je odbila srušiti novi teksaški zakon o zabrani pobačaja nakon otkrivanja otkucaja srca fetusa. Predsjednik Biden najavio je “napore cijele vlade” kako bi pronašao načine za osporavanje novog zakona u saveznoj državi Teksas. Predsjedateljica predstavničkog doma Nancy Pelosi (D-Calif.) osudila je odbijanje Vrhovnog suda kao “kukavičku, mračnu odluku o prihvaćanju očito neustavnog napada na prava i zdravlje žena”, te obećala nove pravne akcije: “Ova zabrana zahtijeva kodifikaciju Roe protiv Wadea ”u saveznom zakonu., piše Breitbart

Nadbiskup Cordileone – Pobačaj je najvažnije pitanje našeg doba

Okarakterizirajući pobačaj kao “najvažnije pitanje ljudskih prava našeg doba”, nadbiskup Cordileone je branio katoličko stajalište da političarima zagovornicima pobačaja treba uskratiti svetu pričest kako bi se izbjeglo skandaliziranje vjernika i, ponajviše, političari doveli do – pokajanja.

Kao primjer naveo je rad bivšeg nadbiskupa New Orleansa Josepha Rummela, koji se borio protiv rasizma u svojoj biskupiji: Godine 1948. primio je dva crnačka učenika u sjemenište Notre Dame u New Orleansu. Godine 1951. naredio je uklanjanje “bijelih” i “obojenih” znakova s ​​katoličkih crkava u nadbiskupiji. U pastoralnom pismu iz 1953. naredio je prekid segregacije u nadbiskupiji New Orleans, rekavši bijelim katolicima da, budući da njihova „obojena katolička braća dijele … isti duhovni život i sudbinu“, ne može biti „daljnje diskriminacije ili segregacije u klupe, na pričesti, na ispovjedaonici i na župnim sastancima.”

Rummel je 1955. zatvorio crkvu jer su odbili primiti svećenika crnca. U pastoralnom pismu iz 1956. izjavio je: “Rasna segregacija kao takva moralno je pogrešna i grešna jer niječe jedinstvo i solidarnost ljudskog roda kako ih je Bog zamislio u stvaranju Adama i Eve.” Rummel je 27. ožujka 1962. službeno najavio prestanak segregacije u katoličkim školama u New Orleansu.

 

Mnogi bijeli katolici bili su bijesni zbog ovog narušavanja dugo ukorijenjenog segregacionističkog statusa quo. Organizirali su proteste i bojkote. Rummel je strpljivo slao pisma u kojima je pozivao na obraćenje srca, ali je također bio spreman prijetiti protivnicima desegregacije ekskomunikacijom iz crkve

Dana 16. travnja 1962. prošao je, ekskomunicirajući bivšeg suca, poznatog književnika i organizatora segregacije. Dvojica od trojice kasnije su se pokajali i umrli katolici na dobrom glasu.

Pobačaji odnijeli 60 milijuna života nerođene djece u SAD-u

Nakon što je naveo smrt 60 milijuna nerođene djece zbog pobačaja, istovremeno priznajući potrebu pomoći siromašnim majkama, Cordileone je zaključio svoje mišljenje izjavljujući da katolici jednostavno ne mogu odobriti pobačaj.

“Ne možete biti dobar katolik i podržati proširenje prava odobrenog od strane vlade da se ubijaju nedužna ljudska bića”, zaključio je nadbiskup. “Ako ništa drugo, odgovor katoličkih političkih čelnika na situaciju u Teksasu naglašava potrebu da to kažemo sve glasnije.”

Prema Katekizmu Katoličke crkve, pobačaj je teško moralno zlo koje se ne može odobriti niti tolerirati ni pod kojim okolnostima. Katolički svećenik u Južnoj Karolini 2019. navodno je provodio crkveni kodeks kanonskog prava odbijajući tadašnjem dopredsjedniku Joeu Bidenu sakrament svete pričesti zbog njegovog stava o pobačaju.

“Nažalost, prošle nedjelje morao sam odbiti svetu pričest bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu”, rekao je tada novinarima otac Robert E. Morey iz Katoličke crkve Svetog Antuna. „Sveta pričest znači da smo jedno s Bogom, jedni s drugima i s Crkvom. To bi trebali odražavati naši postupci. Svaka javna osoba koja se zalaže za pobačaj stavlja sebe izvan crkvenog učenja. ”

Označeno u