Najveći katolički kip na svijetu posvećen je sv. Riti

Kip koji ruši rekord

Dana 27. lipnja 2010., u blizini grada Santa Cruza u Brazilu svečano je otkriven najveći katolički vjerski kip na svijetu i posvećen je umbrijskoj sveci: svetoj Riti iz Cascie. Visok pedeset i šest metara, deset godina rada od početka projektiranja i utrošak od oko 2 milijuna i četiristo tisuća eura djelomično podržan od strane općinske uprave Santa Cruza (grad sa samo trideset pet tisuća stanovnika), iz države Rio Grande do Norte i od novca koji je došao izravno iz savezne prijestolnice Brasilia.

Bio je to za Brazil događaj od povijesne važnosti i zbog toga što je ovim kipom nadmašen rekord koji je držao kip Krista Otkupitelja iz Corcovada, nepogrešivi simbol grada Rio de Janeira, visok "samo" 38 metara, 18 manje od novog kipa posvećenog umbrijskoj svetici.

Kako su tekli radovi?

Statua je napravljen od betonskih blokova, podignutih na drveni kostur, koji je dizajnirao kipar Alexandre Azedo Lacerda, već poznat u južnoameričkoj zemlji po raznim kolosalnim djelima.

Gdje se nalazi kip?

Kip stoji na brežuljku koji je posebno niveliran i koji je dobio ime "Alto de Santa Rita". Oko njega je napravljen kongresni centar s dvoranom od 225 mjesta i restoranom. Brazilski grad sada također organizira informativni centar o sv. Riti.

Grad Santa Cruz svakog 22. svibnja organizira veliko slavlje posvećeno svetoj Riti koje u prosjeku posjeti čak 60.000 ljudi iz svih krajeva Brazila. Među zanimljivostima se podsjeća da je osnivač Santa Cruza bio Talijan vrlo odan svetoj Riti iz Cascie koji je u ovo područje stigao 1825.

iorestocongesu.it/Prijevod: medjugorje-info.com