NEOBIČNO OTKRIĆE Srednjovjekovni samostan pronađen ispod garaže

Ono što je započelo kao projekt preuređenja Kraljevske četvrti Gloucestera u Engleskoj, pretvorilo se u opsežno arheološko iskapanje nakon što su građevinski radnici otkrili naznake da ispod garaže s nekoliko razina postoji srednjovjekovna građevina.

Stručnjaci vjeruju kako su pronašli posljednji od pet velikih samostana Gloucestera – dom White friarsa (bijelih fratara), zajednice koja je nastala od karmelićana u 13. stoljeću, piše Nedjelja.ba.

Red karmelićana je, kako znamo, nastao na Bliskom istoku oko 13. stoljeća na planini Karmel. Proširio se u Englesku s povratkom križara, a tada je dalje razvijen u redove fratara, najčešće nazvanih po bojama njihove odjeće (White friars, Black friars, Grey friars). U Engleskoj je bilo, na svom vrhuncu, 40 zajednica karmelićana, sve dok većina njih nije uništena raspadom samostana 1530-ih.

U ožujku 2019. mediji su prenijeli da su stručnjaci sugerirali kako bi ovo moglo biti mjesto priorata White friarsa kada je ispod garaže otkriven glineni pod iz srednjovjekovnog doba. Od tada istraživači su otkrili ostatke četiriju velikih zgrada s kamenim zidovima debelim i do tri metra. Vjeruje se da su sve ruševine, uz neke popločane podove i srednjovjekovni odvod, bile dio samostanskog sklopa.

Gradski arheolog Andrew Armstrong naznačio je kako su duže vremena stručnjaci pretpostavljali da se samostan nalazi u blizini Kraljevske četvrti, no lokacija nikada nije bila točno određena. „Oko 300 godina bijeli fratri igrali su važnu ulogu u Gloucesteru te su iznjedrili neke od značajnijih redovnika poput Nicholasa Cantelowa iz 15. stoljeća. Vidjeti i dokumentirati ovo nalazište poslužit će za podcrtavanje i prepoznavanje mjesta samostana u povijesti grada“, poručio je Armstrong.

Označeno u