Nevjerojatna fotografija na kojoj nedonošče staro 26 tjedana medicinsku sestru čvrsto drži za ruku

Malena rukica nedonoščeta koje joj je čvrsto stisnulo ruku toliko je dirnulo medicinsku sestru da je to morala podijeliti.

Sestra iz SAD-a koja je priču podijelila preko medicinske aplikacije Figure 1 je rekla da je, dok joj je mijenjala pelene, beba posegnula i uhvatila je za ruku, kako prenosi Daily Mail. Djevojčica je prijevremeno rođena nakon samo 26 tjedana u maternici. Kada se rodila težila je manje od 500 grama.

„Mijenjala sam joj pelene, a ona me čvrsto držala za ruku“ napisala je medicinska sestra na Figure 1. „Morala sam stati i jednostavno je pustiti da me drži. Tim bebama je jako potreban ljudski dodir.“
Sestra je rekla da bolnica zahtijeva od njih da nose rukavice kada bebama mijenjaju pelene i kada im mjere temperaturu kako bi spriječili infekciju, međutim, kaže kako je i ljudski dodir vrlo bitan bebama, osobito onim koje su prijevremeno rođene.
„Rastužuje me to jer im je stvarno potreban ljudski dodir“ napisala je sestra.

nedonosce-od-26-tjedana-1.jpg

Aplikacija Figure 1 napravljena je za medicinske stručnjake da ondje razmjenjuju informacije i potiču rasprave o rijetkim bolestima i novim tretmanima. To omogućuje onima koji pružaju zdravstvenu skrb, kao što je ova medicinska sestra, da razmjenjuju informacije a da pritom štite privatnost pacijenata. Zbog mjera o privatnosti pacijenta, imena bebe i medicinske sestre kao ni imena bolnice i lokacije nisu bila uključena u izvješće.

Nekoliko infomacija iz izvješća:

„Što se tiče bebe koja je 'reagirala' na dodir medicinske sestre, vrlo je vjerojatno da se to dogodilo. Bebe su željne bliskog kontakta jer im je potrebno da stvore uvjete koje su iskusile prije rođenja“ rekao je profesor Craig Jackson, psiholog na Birmingham City Sveučilištu.
„Dobra vijest je da je ova malena beba s fotografije sada sretna, zdrava i 6 kilograma teška devetomjesečna beba“, rekla je sestra, „Bebe koje su prijevremeno rođene pravo su čudo. Moj je posao stvarno najbolji.“

Mnoge su bolnice počele poticati majke na kontak s nedonoščadi bez upotrebe rukavica, još se naziva i kangaroo care (klokan njega).
Studija objavljena u prosincu u časopisu Pediatrics je otkrila da je nedonoščad koja je imala kontakt bez rukavica sa svojim majkama u bolnici u vrlo dobrom stanju, prenosi Daily Mail. Istraživači su rekli da su djeca pokazivala manje agresivnog i hiperaktivnog ponašanja i imala više sive tvari u mozgu.