NEZAMISLIVO U KATOLIČKOJ HRVATSKOJ: Zabrana plesova na Veliki petak u Frankfurtu

U Frankfurtu i ove godine na Veliki petak, 25. ožujka vrijedila zabrana plesova.

Klubovima koji su prekršili ovu zabranu prijeti kazna od najmanje 1.000 eura. Grad Frankfurt drži do Velikoga petka i stoga je uveo ovu zakonsku zabranu. Policijska ophodnja će kontrolirati klubove i diskove. Njemački mediji pišu kako je ova zabrana ponovno izazvala prijepore. Također dodaju kako je prošle godine bilo vrlo malo onih koji su prekršili zakon.

Prema zakonu o blagdanima u Hessenu to znači konkretno ovako: „Od Velikog četvrtka u 4 sata do Velike subote u ponoć, zabranjeni su javni plesovi, a praznicima od 4 do 12 sati“. Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj dan se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na samom koncu smrti, te ovaj dan nije u skladu s glasnim i burnim slavljima, a i iz tolerancije prema drugima.

Nitko neće ostati toliko uskraćen, ako se nekoliko dana u godini treba odreći od odlaska u disko. Veliki petak čvrsto je usidren u kršćanskoj pa i u Njemačkoj kulturi. Možda do Velikoga petka više drže evangelički vjernici, nego katolici. Da Nijemci drže do Velikoga petka, svjedoči to i činjenica da je taj dan državni praznik odnosno neradni dan, prenose njemački mediji pišući kako su neke nevladine udruge kao i „Zeleni mladi Hessena“ demonstrativno pozvale na igranke i tako ustale protiv gradske odluke koju su od ranije inicirali zastupnici CDU-a.

Označeno u