Otvoren proces za beatifikaciju mlade misionarke Helene Kmieć

Nadbiskup Marek Jędraszewski svečano je 10. svibnja u Krakovu otvorio proces beatifikacije mlade misionarke Helene Kmieć.

Sam nadbiskup je kazao kako je više puta posjetio njezin grob te se osobno nada brzom i pozitivnom okončanju procesa.

Proces za mladu Poljakinju Helenu, koja je ubijena u pljački tijekom misionarskog boravka u Boliviji 2017., krakovski nadbiskup Marek Jędraszewski najavio je u travnju 2024., a svečano je otvoren proteklog vikenda. „Trajanje procesa ne može se procijeniti jer ovisi o mnogim aspektima“, rekao je postulator procesa p. Paweł Wróbel, SDS.

Kako je u tom kontekstu istaknuo ravnatelj misionarske službe salvatorijanaca p. Mirosław Stanek, SDS, proces beatifikacije ne temelji se na mučeništvu, nego na herojskim krepostima misionarke. Prema pravilima je, između ostalog, za pozitivan završetak procesa potreban i dokaz o čudu. Ubrzo nakon smrti mlade misionarke proširio se glas o svetom životu posvećenom Crkvi i Bogu. Na njezinom sprovodu bilo je nazočno oko 4 000 ljudi.

Brojne su osobe već izvijestile o čudima koja pripisuju djelu službenice Božje Helene. Najčešće su to čuda vezana uz djecu, posebice poteškoće u rađanju djece. Mnogi ljudi koji čuju o Heleninom životu osjećaju se nadahnutima za volontiranje. Nakon njezine smrti ubrzo je osnovana zaklada za pomoć najsiromašnijoj djeci svijeta, a koja je nazvana po njoj. I drugi vjernici i vjernice koji Heleninu zagovoru pripisuju čuda ili uslišane molitve pozvani su da se jave postulatorima procesa.

Helena Agnieszka Kmieć rođena je 9. veljače 1991. u Krakovu (Poljska), a odrasla je u gradiću Libiąż. Imala je sestru koja je bila dvije godine starija od nje. Njezina biološka majka umrla je nekoliko tjedana nakon njezina rođenja, a njezin se otac ponovno oženio. Helena je bila aktivna u Crkvi od malih nogu, prvo u zboru i u Svijetlo-život-mladi, kasnije s Caritasom, u organizaciji Svjetskog dana mladih 2016. u Krakovu i u crkvenim skupinama mladih.

Bila je vrlo talentirana i izuzetno napredna u mnogim područjima. Tako je preskočila 4. razred škole i dobila stipendiju da završi školovanje u Velikoj Britaniji. Kada su je tijekom intervjua upitali što bi učinila da je imala priliku otići na ovo doškolovanje, ali da kojim slučajem tamo ne može prakticirati svoju vjeru, odgovorila je da bi odustala od takvog putovanja. Dok je studirala kemijsko inženjerstvo, bila je gotovo svaki dan na misi. Uz studij je završila i glazbenu školu.

U jednoj od svojih molbi za misionarski rad, Helena je napisala: „Primila sam Božju milost […] i moram prenijeti ovaj dar! Sve sposobnosti koje imam, vještine koje steknem, talenti koje razvijam – nisu zamišljene da služe meni, već da ih mogu koristiti za pomoć drugima. Najveći dar je to što sam susrela Boga i to ne mogu zadržati za sebe, moram to podijeliti! Ako mogu nekome pomoći, nasmijati ga, učiniti ga sretnijim, naučiti ga nečemu – onda to želim učiniti!“

Misijsko putovanje odvelo ju je u Mađarsku, Zambiju, Rumunjsku i konačno u siječnju 2017. u Cochabambu (Bolivija), gdje je trebala pomagati u jednom vrtiću. Odluka da služi u Boliviji došla je nakon što je bila na ignacijanskim duhovnim vježbama.

U prvim danima njihova boravka u Boliviji još uvijek su trajali praznici, pa su radili na pripremi objekta koji će uskoro primiti brojnu djecu. Međutim, u noći 24. siječnja Helenu je s 14 uboda nožem tijekom pljačke ubio Romualdo Mamio Dos Santos oko 1:25 ujutro po lokalnom vremenu.

Pokopni obredi imali su državni karakter. Tijelo joj je pokopano na župnom groblju u Libiążu, njezinom rodnom mjestu. Predsjednik Andrzej Duda posthumno ju je odlikovao Zlatnim križem za zasluge za dobrotvorne i društvene aktivnosti te zalaganje za ljude u potrebi. Nedugo nakon njezine smrti proširio se glas o svetom životu posvećenom Crkvi i Bogu.

Pripreme za proces proglašenja blaženom započele su u prosincu 2022. Nakon izjave Svete Stolice o nepostojanju zapreka (nihil obstat), potom bi mogao prisegnuti arbitražni sud koji će ispitivati ​​svjedoke i prikupljati dokaze kako bi mogli razmotriti svetost Helenina života, prenosi IKA.