Ovaj dječak dogovorio se sa svojom majkom da ga pusti - njegov život spasio je druga tri

Nad nečijim životnim pričama ponekad jednostavno zanijemimo a ovo je jedna od tih.Sedmogodišnji dječak borio se sa teškim tumorom mozga,koji je naposljetku oduzeo njegov dragocjen život ali je i spasio druga tri.

Chen Xiaotian imao je samo pet godina kada su doktori otkrili zloćudni tumor u njegovom mozgu, a nekoliko mjeseci kasnije njegovoj majci Zhou Lu (34) otkrili su tešku bolest bubrega.

Uprkos tome što je liječenje dječaka na početku davalo ohrabrujuće znakove, uskoro se agresivni tumor vratio i prema prognozama doktora bile su male šanse da Chen doživi odraslu dob.Bolest je brzo napredovala te je dječak izgubio i vid.

djecak-iz-kine-2.jpg


Mama i sin zajedno su se borili sa svojim bolestima dvije godine. Majka je preživljavala muke, borila se za svoj život i samo čekala trenutak kada će joj javiti da se ugasio život njenog djeteta. Morala je ići na dijalizu, a stanje njenog sina je zahtijevalo neprestanu njegu.

No sedmogodišnji dječak bio je pametan i nadasve hrabro dijete te se sjetio da predloži svojoj majci da nakon njegove smrti on donira svoj bubreg njoj i tako spasi barem nju.

“Želim te spasiti”, kazao joj je u jednom trenutku.


Zhou je kategorično odbijala molbu svog sina i bilo joj je još teže no doktori su je nagovarali da pristane na taj poduhvat jer će tako dio njenog sina do njene smrti ostati sa njom čime su je na kraju i omekšali da potpiše i pristane na transplantaciju.

Zhou Lu (34) čita svom smrtno bolesnom sinu Chenu Xiatianu (7), koji je oslijepio od posljedica tumora na mozgu

djecak-iz-kine-3.jpg


Vremenom, i majka i sin postali su jako slabi, mama je morala ići na dijalizu, a sin je bio vezan za krevet, slijep i praktički paraliziran

djecak-iz-kine-4.jpg


Glasnogovornik bolnice: “Medicinski tim imao je kratak period tišine i molitve za preminulog dječaka nakon njegove smrti prije transpantacije. Mislim da je u redu da kažem da je bilo malo onih kojima su oči ostale suhe…”

djecak-iz-kine-7.jpg


Baka Lu Yuanxiu (57), kazala je: “Doktori su prvo razgovarali sa mnom zbog osjetljivosti pitanja. Kazali su mi da moj unuk neće preživjeti, ali da bi njegov bubreg mogao spasiti život njegove majke, a također i živote dvoje drugih ljudi. Razgovarala sam sa kćerkom koja je kategorički odbila tu mogućnost…”

Ali mali Chen riješio je sve dileme tražeći da mu majka dopusti da spasi njen život. U suzama, mama je na kraju pristala, navodeći da joj je jedina utjeha to što će dio njenog sina nastaviti živjeti u njoj.

djecak-iz-kine-5.jpg


Doktori su potvrdili da dječak može biti donor i nakon što je mališan preminuo, 2. travnja, on je brzo prebačen u operacijsu salu.

Jedan bubreg transplantiran je njegovoj mami, drugi 21-godišnjoj djevojci, a njegova jetra donirana je 27-godišnjem muškarcu.

djecak-iz-kine-6.jpg


Portparol bolnice Yi Tai naveo je da su sve tri transplantacije prošle uspješno i da su organi preminulog mališana omogućili trima drugim osobama da prežive i nastave živjeti normalne živote.

djecak-iz-kine-8.jpg