Ove dvije nevjerojatne olimpijke ozbiljne su katolkinje

Simone Biles i Katie Ledeckydva su imena koja trebate znati na Olimpijskim Igrama ovog ljeta u Riju.

Biles, koja ruši sve rekorde, je gimnastičarka s osmjehom i živahnom energijom koja isijava kroz njene rutine. Favorit je fanova američkog gimnastičarskog tima i gimnastičarka koja bi mogla osvojiti zlato.

„Biles se natječe s radošću i osjećajem predanosti koji nedostaje u ženskoj gimnastici zadnjih godina“, piše Liz Clarke za Washington Post. „Prečesto ljutita mladež s repićem stišće svoje čeljusti, mrgodi svoje obrve i udiše ogromne količine zraka prije nego li pojure u rigorozne gimnastičarske pokrete. Njihovi pothvati se mogu činiti zadivljujući, ali napor koji je potreban da ih se izvede je gotovo opipljiv.“

„S druge strane, Biles, odiše krajnjim zadovoljstvom, natječući se kao da je 10 centimetara široka,greda pločnik pred njezinom kućom, kao da su preskakanje kozlića i razboj  puki djelovi njene dvorišne ljuljačke, a strunjača kao da je magični tepih za uživanje u letenju“, napisala je Clarke. Tinejđerka iz Teksasa četverostruka je državna prvakinja i prva žena gimnastičarka u povijesti koja je osvojila tri uzastopna svjetska prvenstva. Složeni pokreti uvršteni u njenu rutinu u Riu – uključujući njezinu seriju okretaja sada poznatu kao „The Biles“ – daju joj prednost prije samog nastupa. Iza njezinih zadivljujućih nastupa stoji snažan obiteljski i vjerski život koji Biles (doslovno) nosi sa sobom.

U nedavnom intervjuu za Us Magazine, raspakirala je svoju torbu s Olimpijskih Igara, objašnjavajući značaj svakog predmeta. Zajedno s bocom vode, ukosnicama, slušalicama marke Beats te kišobrana s gepardovim uzorkom, Biles nosi i bijelu krunicu.„Moja mama, Nellie, uzela mi je krunicu iz crkve“, rekla je za časopis. „Ne koristim je kako bih se molila prije natjecanja. Jednostavno se molim u sebi, ali ona je tu, za svaki slučaj.

“Biles su posvojili njeni djed i baka, Ron i Nellie Biles, kada joj je bilo pet godina. Njezina majka, ovisnica, mučila se s brigom za Simone i njezinu sestru i braću. Nakon posvojenja, Simone je zvala Nellie i Rona ̋mama i tata ̋. Nedjeljom pohađa misu sa svojim roditeljima te redovito, prije velikih događaja, zapali svijeću sv. Sebastijanu, zaštitniku sportaša, kako piše olympic.org.

Katie Ledecky je također jedna od najboljih sportaša koje bi trebali pratiti na ovogodišnjim igrama. Devetnaestogodišnja plivačica, koja jedva puta osvojila zlato na Olimpijskim Igrama te je devet puta bila svjetski prvak, Ledecky se vraća na Olimpijske Igre nakon što je osvojila zlato u ženskoj kategoriji 800 metara slobodnim stilom na ljetnim igrama u Londonu 2012. Imala je svega 15 godina.

Plivačica iz Bethesde, Maryland, nema očite fiziološke prednosti. S visinom od 180cm, često je među nižima na popisu imena plivača. Njezine ruke i noge nisu osobito velike te joj njezina figura ne pruža nikakve prednosti – u sažetku njezine fizičke procjene u američkom olimpijskom centru čak stoji da je ̋iznimno obična ̋.

No, ono što nije nimalo običnokod Ledecky je njezin unutarnji pogon. Kao mlada žena s nježnim stavom izvan bazena, Ledecky pliva ̋agresivno i s bijesom ̋ onog trenutka kada započne natjecanje. Prisvojila je oblik  ̋galopirajućeg ̋ veslanja koje je tipično za muške plivače kao što je Michael Phelps, te ima odlučnost ̋tvrdu kao čelik ̋ da bude najbolja, kako kažu njezini treneri.

„Ona je, danas, daleko najbolji sportaš u svijetu“ kazao je za Washington Post Michael J. Joyner, anesteziolog i istraživač u Klinici Mayo u Rochesteru, Minesota, koji se specijalizira za ljudsku izvedbu i fiziologiju.

„Dominira do najširih margina u internacionalnom sportu, pobjeđujući za 1 ili 2 posto. Kada bi trkač pobjedio na stazi od 10.000 metara po tako širokoj margini, pobjedio bi za 100 metara. Jedan ili dva posto na Tour de Franceu,što je preko 80 sati trke, bilo bi 30 ili 40 minuta. To je jednostavno izvanredno. “Poput Biles, i Ledecky je rušila svjetske rekorde. Trenutni je svjetski rekorder u kategoriji slobodnog stila (u bazenu duljine 50m) na 400, 800 i 1500 metara.

Također imai najbrže vrijeme u slobodnom stilu na 400, 800 i 1500 metara. Također kao i Biles, Ledeckyna katolička vjera je ključna za njezin identitet. Ledecky je pohađala katoličku školu - Little Flower Schoolu Bethesdido osmog razreda, a zatim Stone Ridge School of the Sacred Heartkroz srednju školu – cijeli njezin život.

„Moja katolička vjera mi je jako važna. Uvijek je bila i uvijek će biti. Ona je dio mene i osjećam se ugodno u prakticiranju svoje vjere.

Pomaže mi staviti stvari u perspektivu.“ Rekla je Ledecky za Catholic Standardu nedavnom intervjuu. Također je potvrdila da prije svakog događaja pomoli Zdravo Mariju. „Pomolim se jednom ili dvaput' prije utrke. Zdravo Marijo je prekrasna molitva te me ujedno i smiruje“, izjavila je za Catholic Standard. Nakon što je osvojila svoje prvo zlato na Olimpijskim Igrama prije 4 godine, Ledecky je posjetila samostan sestara iz njezine osnovne škole, izvještava Crux. Htjela se zahvaliti sestrama na njihovoj podršci tokom godina, te im pružiti priliku da proslave zajedno s njom. Catherine Ronan Karrels, ravnateljica škole Stone Ridge, rekla je za Cruxkako je Ledecky „tako staložena u svojoj vjeri te ju podupire divna obitelj i zajednica. Ona je nevjerojatna mlada djevojka, koja ujedno i pliva“.

Ne propustite vidjeti Biles i Ledecky ovaj i sljedeći tjedan kako se natjeću na Olimpijskim Igrama u Riu.

Označeno u