Pakistanski kršćanin ostaje u zatvoru

Nedavno je lokalni sud u Pakistanu odbio puštanje uz jamčevinu 57-godišnjem kršćaninu Anwaru Masihu, zatvorenom zbog optužbi za bogohuljenje. On je već dvije godine u zatvoru te čeka suđenje.

Policija je prvotno uhitila Masiha u lipnju 2020. zbog navodnog blaćenja poslanika Muhameda. No opet, Masihov slučaj primjer je kako muslimani koriste pakistanske zakone o bogohuljenju kao oružje protiv kršćana, javlja ICC a prenosi nedjelja.ba

Masihova supruga i kći, koja se 2017. udala za muslimana, su prešle na islam. To je stvorilo napetost između Masihove žene i kćeri te ostatka obitelji, koji su ostali vjerni kršćani.

Masihova supruga angažirala je lokalnu policiju da posreduje između dviju vjerskih strana obitelji, ali kada se policija umiješala odlučili su pokrenuti pravni spor protiv Masiha, radije nego ublažiti nesporazum. Kršćanski članovi obitelji primili su prijetnje smrću i bili su prisiljeni skrivati ​​se. Vlasti su, međutim, u potpunosti ignorirale progon protiv njih i usredotočile su se isključivo na pokretanje postupka za bogohuljenje protiv Masiha.

Unatoč nepravednosti situacije Masihov sin je ustvrdio da on i članovi njegove obitelji ostaju privrženi svojoj vjeri. Zagovornici ljudskih prava i organizacije također ostaju odlučni, protiveći se pakistanskim vlastima da zlorabe nacionalne zakone o bogohuljenju.

Anwarov slučaj samo je jedan od primjera progona kršćana zbog zakona o bogohuljenju. Ipak, došlo je do pozitivnih pomaka za progonjene kršćane tijekom 2022. Naima, prema Nacionalnoj komisiji Pravda i mir biskupa Pakistana javljeno je kako je šestero kršćana optuženih za bogohuljenje oslobođeno uz jamčevinu. Nažalost, Anwar Masih nije među njima, ali pravna bitka tek predstoji.

 

Označeno u