Papa: Gospodine promijeni srca nasilnika

Ravnatelj agencije AsiaNews pojasnio za program Radio Vatikana zašto teroristi sada napadaju i u Bangladešu.

U danu duboke tuge i žaljenja za nevinim žrtvama dvaju terorističkih napada u Dachi u Bangladešu i u Bagdadu u Iraku, papa Franjo je u nedjeljnom Angelusu zavapio Gospodinu neka se obrate nasilnici i podsjetio kršćane na važnost prenošenja svima poruke nade, utjehe, mira i ljubavi, objavio je Radio Vatikan.

'Izričem svoju blizinu obiteljima žrtava i ranjenih u napadima u Dachi i Bagdadu. Molimo zajedno. Pomolimo se zajedno za njih, za mrtve i zavapimo Gospodinu da promjeni srce nasilnika koje je zaslijepljeno mržnjom, rekao je Sveti Otac.

A u katehezu, prije Angelusa, rekao je – inspiriran nedjeljnim evanđeljem – da nas je Isus približio Bogu, Bogu koji je postao jedan od nas, Bogu koji vlada saad ovdje među nama i čija je milosrdna ljubav pobijedila grijeh i ljudsku bijedu.

To je ta radosna vijest koju radnici žetve, misionari Kraljevstva Božjeg moraju donijeti svima ljudima; poruku nade i utjehe, mira i ljubavi.

Tu je Papa između ostalog pojasnio: Sve ovo označava Kraljevstvo Božje koje se gradi iz dana u dan i nudi već sada ovdje na zemlji plodove obraćenja, pročišćenja, ljubavi i međusobne utjehe. I to je tako lijepo... da.

Graditi dan po dan Kraljevstvo Božje koje raste. Ne uništavajte ga, već gradite, poručio je Papa i na kraju se u molitvi, spomenuo u Svetoj godini Milosrđa svetice Marije Goretti koju Crkva slavi 6. srpnja - kako je rekao – 'djevojke mučenice koja je prije smrti oprostila svome ubojici. Ova djevojka zaslužuje pljesak svih nas na Trgu sv. Petra.'

Inače, Papa je i u pismenoj poruci - koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin - izrazio veliku žalost zbog krvoprolića počinjenoga prije dva dana u jednom restoranu u Dhaki u Bangladešu.

Govoreći o bezumnom nasilju počinjenom nad nedužnim žrtvama i okrutnom djelu protiv Boga i čovječanstva, Sveti je Otac preminule povjerio Božjem milosrđu, jamčeći molitvu za obitelji žrtava i ranjenih.

Za napad - u kojemu je poginulo najmanje 20 osoba, čini se većinom Talijana i Japanaca - odgovornost je preuzela samozvana Islamska država.

Ravnatelj agencije AsiaNews pater Bernardo Cervellera pojasnio je za program Radio Vatikana da tim činom teroristi IS-a žele otvoriti još jedan front i povećati broj aktivista.

Zapadne zemlje odlaze u Bangladeš i ulažu sredstva, jer tamo je velika jeftina radna snaga, a ona zanima i Islamsku državu, te zbog toga i ona odlazi u Bangladeš kako bi pronašla nove militante i nova bojišta.

U Bangladešu je već nekoliko desetljeća u porastu broj islamskih fundamentalističkih škola, ima ih gotovo 75 tisuća.

Vlast je presiromašna, pa islamske škole - koje financiraju zemlje Perzijskoga zaljeva, posebno Saudijska Arabija - odgajaju naraštaj koji vidi islam u opasnosti.

U ateistima vidi neprijatelje, a druge religije treba uništiti.

Riječ je o procesu koji još nije uništio mirno i prijateljsko obilježje islama u Bangladešu, ali uvlači u njega napetosti koje sada izbijaju, pojasnio je ravnatelj agencije AsiaNews.
(Radio Vatikan)

Označeno u