Papin apel otvorio nove nade za liječenje malog Charlieja Garda

Stanje maloga Charlieja Garda i dalje je neizvjesno, ali nije bez nade. U međuvremenu raste pritisak na Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi dječak bio premješten drugamo, dok u isto vrijeme diljem svijeta manifestacije i pozivi na molitvu za dječaka ne jenjavaju.

Udruga Mitocon je londonskoj bolnici (GOSH – Great Ormond Street Hospital), u kojoj je dječak zadržan, poslala znanstvenu izjavu koja sadrži nove elemente u svezi pojedinosti vezanih za dječakovu bolest, što upućuje i poziva na ponovno razmatranje dječakova slučaja. U dokumentu koji je potpisao međunarodni tim liječnika – stručnjaka za bolesti ove vrste – nazire se eksperimentalni protokol i mogućnost novoga načina tretiranja sindroma od kojega Charlie boluje.

Kako smo već prije izvijestili, pedijatrijska bolnica „Bambino Gesù“ spremna je prihvatiti Charlieja i radi na novoj eksperimentalnoj terapiji. Na drugom kraju svijeta, jedna američka bolnica, spremna je u London poslati eksperimentalnu terapiju, kao pokušaj da se Charlieju produlji život, o čemu je već izvijestio BBC. Prema BBC-u bolnica NewYork-Praesbiterian ponudila se za prihvat djeteta, čim se uklone zakonske zapreke, koje su se proteklih dana pojavile.

Sa svoje strane, Charliejeva majka Connie je izjavila: «Mi nismo zli roditelji, nego smo sve vrijeme uz njega; nema bolova ili patnji; i sve uvjeravam da nikako ne bih htjela biti ondje i gledati svoga sina u bolovima i patnji». Objasnila je da je pet liječnika s različitih strana svijeta, izrazilo nadu u postojanje 10%-tne mogućnosti da se dječaku poboljšaju simptomi, ako se podvrgne novom tretmanu koji nudi Amerika.

Charliejeva majka je otvorena svakoj nadi za svoga sina i podsjeća na slučaj dvoje djece oboljelih od genetskih bolesti sličnih Charliejevoj, a koji danas žive „normalnim životom“, iako uz pomoć u disanju.

Prema sucu Albertu Gabinu, predsjedniku udruge „Znanost i život“, ukoliko dođe do novih činjenica, kao mogućnosti novih liječenja, zakonski motivi koji su londonsku bolnicu priječili da izruči dijete, padaju.

U međuvremenu smo saznali da za Charlieja postoji nova nada. Naime londonska bolnica u kojoj je dječak bio zadržan, obratila se Visokom sudu, radi novoga saslušanja, a u svjetlu zahtjevâ te otvorenosti mogućim drugim načinima liječenja.

Saznajemo isto tako da je i rimska dječja bolnica „Bambino Gesù“ poslala pismo u kojemu od engleskih liječnika službeno traži da dječaka podvrgnu eksperimentalnom protokolu koji će funkcionirati. Novu terapiju je – podsjećamo – osmislila skupina od pet liječnika-znanstvenika.

Britanska bolnica opravdava svoj stav navodeći kako je njihov izbor da se dječaku isključi respirator, zapravo želja da se Charlie ne izlaže daljnjoj patnji, budući da već pokazuje znakove oštećenja mozga. No, sada suci mogu procijeniti nove prijedloge, sljedeće saslušanje pri Visokom sudu, određeno je za ponedjeljak, 10. srpnja 2017.

Čarlijeva majka priznaje da je prekretnica u cijelom slučaju bilo pismo upućeno Papi, odnosno njegov apel da se liječenje nastavi do kraja. Novoj nadi raduje se i Mariella Enoc, ravnateljica rimske bolnice „Bambino Gesù“: Veoma sam zadovoljna što je svijetlo nade ponovno zapaljeno. Ne znamo kakvi će biti rezultati, ali trebamo proslijediti naprijed. Naposljetku, istu radost dijele i tolike osobe diljem svijeta koje su sudjelovale u manifestacijama te molili za Charieja.