Peticija: Zbog natpisa 100% ISUS

Tijekom večeri dodjele nagrada „Zlatna lopta“, održane u Zurichu 11. siječnja ove godine, FIFA je predstavljajući igrače nominirane za prestižnu nagradu emitirala, između ostalih, i Neymarov video.

Kontroverza je nastala jer je FIFA video cenzurirala.

U obrađenom videu prikazanom na dodjeli, natpis je namjerno uklonjen.

Riječ je o videu u kojem brazilski nogometaš na glavi nosi povez "100% ISUS", nakon osvajanja Lige prvaka prošle godine. Neymar je, poput mnogih brazilskih igrača, praktični vjernik, a traku nosi povremeno tijekom treninga i utakmica još od djetinjstva.

Potpišite peticiju, zatražite od Upravnog odbora FIFA-e vraćanje originalnog videa i ustanite u obranu slobode izražavanja vlastitih uvjerenja:

http://www.citizengo.org/hr/sc/32428-fifa-cenzurirala-neymarov-natpis-100-isus

Zlatna lopta (originalno "Ballon d'Or") najveće je nogometno priznanje u kategoriji najboljeg nogometaša svijeta, a svake se godine održava u organizaciji FIFA-e.

I dok u etičkom kodeksu FIFA-e izdanom 2012. u članku 23 stoji kako su sve osobe obvezane kodeksom dužne poštovati dostojanstvo osobe ili skupine osoba i ne diskriminirati ih (između ostalog) zbog etničkog, nacionalnog ili socijalnog porijekla, spola, jezika ili vjere, sama FIFA je u ime neutralnosti i poštovanja osjećaja drugih prekršila vlastite odredbe. Nije se upitala što je s osjećajima Neymara i njegovih podupiratelja koji su s veseljem dočekali Neymarovu gestu.

Cenzuriranje izražavanja vjerskih osjećaja protivno je ne samo njihovom etičkom kodeksu već i članku 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima koja jamči pravo na slobodu vjeroispovijedi.

Stanite u obranu slobode govora, izražavanja vlastitog mišljenja i uvjerenja. Potpišite peticiju, zatražite vraćanje originalnog videa i ustanite u obranu slobode izražavanja vlastitih uvjerenja:

http://www.citizengo.org/hr/sc/32428-fifa-cenzurirala-neymarov-natpis-100-isus

Zabraniti slobodu govora, izražavanja vlastitog mišljenja i uvjerenja i to u ime tolerancije i političke korektnosti je nedopustivo.