Pismo majke doktoru: Nikad mi niste rekli istinu o mom djetetu

Došla sam vam u najtežem razdobolju mog života. Bila sam prestravljena, tjeskobna i potpuno očajna. Ali umjesto potpore, predložili ste mi da prekinem trudnoću.

Dvije godine nakon što je zatrudnila, mama Courtney Baker iz Sanforda, hrabro je odlučila podijeliti svoju priču javno. Na svom Facebook profilu objavila je fotografiju svoje, sada 15-mjesečne curice Emersyn Faith, kako drži pismo upućeno njezinom ginekologu koji "nije htio da Emmy živi".

Nakon što su bebi dijagnosticirali Downov sindrom liječnik im je neprestano sugerirao da prekinu trudnoću jer će kvaliteta njihova života biti grozna.

"Bio je neopisivo u krivo. Želim učiniti nešto da to dokažem, ali osim mog pisma njemu, ne znam što još. Možete li molim vas podijeliti moju fotografiju?", napisala je na Facebooku Courtney Williams Baker.
Prenosimo njezino pismo u cijelosti.

Dragi doktore,
Prijateljica mi je nedavno pričala kako je njezin ginekolog svaki put kad bi vidio njenu bebu na ultrazvuku rekao "On je savršen". Kad se njezin sin rodio s Downovim sindromom, posjetila je tog istog doktora. Pogledao je malog dječaka i kazao: Rekao sam vam. On je savršen.

Njena priča me slomila. I iako sam bila toliko zahvalna što je ona to proživjela, istovremeno me ispunila tuga zbog onoga što sam ja trebala imati. Željela bih da ste vi bili taj doktor.

Došla sam vam u najtežem razdobolju mog života. Bila sam prestravljena, tjeskobna i potpuno očajna. Još nisam znala istinu o mojoj bebi i ovo je upravo ono što sam trebala od vas. Ali umjesto potpore i ohrabrenja, predložili ste mi da prekinem trudnoću. Rekla sam vam njezino ime, a vi ste me ponovno pitali razumijemo li mi koliko će kvaliteta našeg života biti niska s djetetom s Downovim sindromom. Predložili ste da još jednom razmotrimo odluku o nastavku trudnoće.

Od tog posjeta, grozili smo se naših pregleda. Najteži period u mom životu učinjen je još nepodnošljivijim jer mi nikad niste rekli istinu.

Moje dijete je savršeno.

Ja nisam ljuta. Nisam ogorčena. Samo sam doista tužna. Tužna sam što vas mala kucajuća srca koja vidite svaki dan ne ispunjavaju vječnim strahopoštovanjem. Tužna sam što najsitniji detalji i čudo ovih slatkih malih prstića, pluća, očiju i ušiju u vama ne izaziva potrebu da stanete i razmislite. Tužna sam što ste bili u krivu kada ste rekli da će nam beba s Downovim sindromom smanjiti kvalitetu života. I srce mi puca jer to možda danas govorite nekoj mami. Ali najtužnija sam što nikad nećete imati privilegiju upoznati moju kćer, Emersyn.

Zato što, vidite, Emersyn nije samo poboljšala kvalitetu našeg života, ona je dirnula srca tisuća njih. Ona nam je dala svrhu i radost koju je nemoguće izraziti. Dala nam je veće osmijehe, više smijeha i slatkih poljubaca nego što smo ikada mogli zamisliti. Otvorila nam je oči pravoj ljepoti i čistoj ljubavi.

Zato, moja molitva je da ni jedna mama ne mora proći ono što sam ja prošla. Moja molitva je da vi, također, možete vidjeti pravlju ljepotu i čistu ljubav sa svakim ultrazvukom. I moja molitva je da kada sljedeći put vidite bebu s Downovim sindromom nježno uljuljkanu u majčinom trbuhu, da pogledate tu majku i vidite mene i da joj tada kažete istinu: Vaše dijete je apsolutno savršeno.


Emmy sa svojim starijim sestrama koje je apsolutno obožavaju:

emmy-sa-sestrama.jpg