Poljska: Gotovo 70% žena više ne planira imati djecu

Poput mnogih europskih zemalja, Poljska se bori s teškom demografskom situacijom, pri čemu mlađe generacije žena sve više bivaju bez djece, često svojom voljom.

Najnovije istraživanje otkriva da se situacija možda neće popraviti u skorije vrijeme. Pokazuje da 68 posto Poljakinja u dobi između 18 i 45 godina ne planira više imati djecu, piše tribun.hr.

Izvještaj Centra za istraživanje javnog mnijenja (CBOS) pokazuje da je samo 32 posto ispitanica u dobi od 18 do 45 godina otkrilo da planiraju imati djecu. Samo 17 posto želi roditi u sljedeće tri do četiri godine.

CBOS je proveo slično istraživanje 2017. Ispostavilo se da se tijekom pet godina postotak Poljakinja koje planiraju imati djecu smanjio za 9 postotnih bodova s 41 posto. Postotak žena koje planiraju imati djecu u sljedeće tri do četiri godine također se smanjio za 8 postotnih bodova u odnosu na 25 posto u 2017., prema izvješću Polsant Newsa.

Taj pad djelomično bi se mogao objasniti demografskim promjenama koje su se dogodile od 2017. godine, pojašnjavaju iz CBOS-a.

U ispitanoj skupini bilo je manje mlađih žena, dok je znatno porastao postotak žena u dobi između 35 i 39 godina, ali uglavnom između 40 i 45 godina”, stoji u izvješću CBOS-a.

Žene koje planiraju imati djecu u skoroj budućnosti najčešće žive u gradovima s preko 500.000 stanovnika (23 posto), imaju visoko obrazovanje (22 posto), imaju najmanje 2000 zlota (425 eura) mjesečnog osobnog dohotka (23-29 posto), i u vezi su (20 posto).

Studija otkriva da je prosječna dob Poljakinja koje planiraju imati dijete 30 godina, u usporedbi s 28-29 godina 2017. godine.

Treba napomenuti da neke od žena koje kažu da ne planiraju imati djecu već imaju svoju djecu. No, od posljednjeg istraživanja prije pet godina, drastično je porastao i postotak žena bez djece koje ne planiraju imati djecu, s 22 posto u 2017. na trenutačnih 42 posto.

Popis stanovništva iz 2021. pokazao je da se Poljska bori sa sve starijim stanovništvom i padom nataliteta. Ovo je pitanje postalo ozbiljan problem za poljsku vladu, koja radi na povećanju broja rođenih u Poljskoj.

Premijer Mateusz Morawiecki rekao je da će se Poljska u bliskoj budućnosti morati suočiti s nekoliko demografskih izazova.

„Ovdje se ne radi samo o padu stope nataliteta, što je karakteristika mnogih društava, već i o starenju stanovništva i smanjenju stanovništva kao rezultat iseljavanja“, rekao je.

Označeno u