Poljski predsjednik Duda: ‘Vjerujem da je život svet i da je obitelj temelj svakog naroda’

'Prvi put od 1989. krenuli smo u vrlo odlučnu i opsežnu pro-obiteljsku akciju', rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda voditelju Fox News-a, donosi lifesitenews.

Poljski predsjednik Andrzej Duda dao neopoziv pro-obiteljski i pro-konzervativni intervju s Tuckerom Carlsonom, posebno se osvrćući na napore Poljske da zaštiti ljudske živote i pomogne građanima u rastu njihovih obitelji.

"U poljskom Ustavu stoji da su brak, kao zajednica muškarca i žene i obitelj zaštićeni od strane Vlade na poseban način.", rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

 Prvi put od 1989. pokrenuli smo odlučnu i sveobuhvatnu akciju usmjerenu na zaštitu ljudskog života i pomoć građanima u razvoju njihovih obitelji.

Navodeći politike koje je prethodno donio, a idu u prilog tome, Andrzej Duda rekao je da je na predsjedničkim izborima 2015. prisegao svome narodu da će dati financijsku potporu roditeljima za podizanje djece. Ostajući vjeran toj prisezi Duda je rekao: “Odlučili smo, počevši od drugog djeteta u obitelji, roditeljima isplaćivati 500 zlota (oko 800 HRK) mjesečno”.

 Poljska je ovim programom doživjela preokret i građani Poljske danas ne mogu zamisliti Poljsku bez programa „500 plus“, to je najbolji socijalni program koji smo mogli uvesti“, rekao je Duda.

Poljska je, kao i mnoge zapadne zemlje, patila od iznimno niskog nataliteta nakon uvođenja i širenja metoda kontrole rađanja. Ipak, od 2017. stopa nataliteta u Poljskoj je narasla za 3.17 % što je pokazatelj mnogima da novi poticaji za obitelj djeluju.

Nadalje, 2010. polovica novorođenih u Poljskoj bilo je od majki kojima je to bilo prvo dijete, dok je 2017. taj postotak pao na 43%, što upućuje na zaključak da je ovaj program ohrabrio dobar broj obitelji s jednim djetetom na rađanje više djece.

 Duda otvoreno kaže: “Smatram se konzervativnim političarem, uvijek sam bio iskren u pogledu svojih stavova; ja sam kršćanin, praktični kršćanin, molim se, ne sramim se toga ni najmanje.”

Duda je praktični katolik i u mnogim prilikama je viđen kako prima pričest na jezik, klečeći što je za mnoge iskaz najvećeg poštovanja.

U suprotnosti s američkim predsjednikom Joe Bidenom, koji se naziva katolikom, a istovremeno se zalaže za pobačaj, predsjednik Duda rekao je da podržava dogmatsko učenje Crkve o dostojanstvu ljudskog života kojeg svaki čovjek ima od trenutka začeća.

 “Obitelj je za mene neprocjenjiva. Zalažem se za zaštitu života, vjerujem da je život svet, da ga treba štititi i da obitelji trebaju snažnu podršku jer obitelj je temelj svakog naroda”.

Kratki intervju Duda je zaključio rekavši da Poljska također nudi dodatnih 300 zlota (oko 500 HRK) roditeljima čija djeca kreću u novu školsku godinu za troškove ruksaka, olovki i ostalih školskih predmeta.

Iako je Duda bio kritiziran zbog kompromisa oko zaštite djece koje su rođene s invaliditetom, mnogo je učinio za napredak obiteljskih politika.

Godine 2016. poljski parlament službeno je proglasio Isusa Krista za Kralja Poljske navodeći u dokumentu: “O besmrtni kralju svih vremena, Gospodine Isuse Kriste, naš Bože i Spasitelju! U jubilarnoj 1050. godišnjici pokrštavanja Poljaka, u izvanrednom jubileju milosrđa Božjeg, mi Poljaci stojimo pred Tobom da bismo priznali Tvoju vladavinu, podložili se Tvojim zakonima, povjerili i posvetili Tebi svoju domovinu i cijeli naš narod”.

Poljska, za razliku od mnogih drugih država ima visoku stopu posjećenosti crkvi, posebno među mladim katolicima. Nedavni podaci iz 2020. govore da se 80% mladih Poljaka izjašnjava katolicima, a 50% njih redovito pohodi sv. Mise svaki tjedan. Za usporedbu, samo 25% svih katolika u SAD-u, a 5% u Kanadi redovito dolazi na sv. Mise.

“Narod je trenutno zadovoljan svojom Vladom, vjeruje Vladi da brine o njegovim interesima”, zaključio je Duda.

Označeno u