Ponosna majka u Indiji ima dva sina zaređene za biskupe

Vlč. Matthew Nellikunnel imenovan je biskupom Siro-Malabarske Crkve 26. kolovoza. On slijedi svog brata Johna, imenovanog biskupom 2018. godine.

“I to dva!” Mary Nellikunnel nikada nije mislila da će njena oba sina postati biskupima. Ipak, 26. kolovoza ova indijska majka doživjela je biskupsko ređenje i svog drugog sina, Matthewa. Oni su biskupi biskupije Gorakhpur, u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh, i biskupije Idukki, u južnoj državi Kerala, prenosi Aleteia.

Ponosna župa i obitelj

Biskup John Nellikunnel imenovan je biskupom Siro-Malabarske Crkve 2018. godine. Imenovanjem njegova brata od strane pape Franje ponosna je i njihova rodna župa, smještena u okrugu Idukki.

Matthew i John odlučili su postati svećenici, dok je njihova jedina sestra Tessina postala časna sestra. Druga dva brata oženila su se i nastanila u Idukkiju. “Kada smo doznali za još jedno biskupsko imenovanje iz naše župe, osjećaj je bio nevjerojatan, budući da obitelj već ima jednog biskupa”, rekao je jedan župljanin. “Nikad nismo mogli zamisliti da će svećenici iz iste obitelji biti imenovani biskupima”, istaknuo je.

Matthew i John odlučili su postati svećenici, dok je njihova jedina sestra Tessina postala časna sestra. Druga dva brata oženila su se i nastanila u Idukkiju.

Njihova majka izjavila je kako je zahvalna zbog posebne Božje brige za njihovu obitelj.

“Još uvijek ne znam jesam li dostojna tako velikih blagoslova”, izjavila je ganuta majka.

Ovo je treći slučaj u povijesti indijske Crkve da su braća postali biskupi. 31. prosinca 2022. vlč. Sebastiao Mascarenhas, imenovan je biskupom Barode u zapadnoj Indiji, a njegov mlađi brat, Theodore Mascarenhas, imenovan je pomoćnim biskupom Ranchija u državi Jharkhand 2015.

Isusovački biskup Alphonsus F. D’Souza i njegov mlađi brat Albert također su bili imenovani biskupima u Zapadnom Bengalu i Uttar Pradeshu.

Živjeti i umrijeti za Krista

“Dok god je živ, trebao bi voditi pobožan život”, potaknula je. “Razumijem da je život u misijskoj biskupiji poput Gorakhpura vrlo izazovan. Želim da živi i umre za Krista. Ako to nije moguće, (nema) smisla postati misionar”, nastavila je, govoreći o iznimno teškoj situaciji s kojom se suočavaju kršćani u državi Uttar Pradesh. To je najmnogoljudnija država u Indiji i bilježi najveći broj antikršćanskih incidenata od svih 28 država u zemlji.

Prema podacima ekumenske organizacije Ujedinjeni kršćanski forum (UCF), od siječnja do srpnja bilo je više od 400 protukršćanskih incidenata . Država Uttar Pradesh drži rekord po broju napada na fizički integritet kršćana sa 155 slučajeva , a slijedi je Chhattisgarh sa 84 čina nasilja.

Progoni su u porastu od 2014. godine, kada je Narendra Modi došao na vlast u Indiji. Na čelu BJP-a nameće snažan hinduistički nacionalizam, koji isključuje kršćanske i muslimanske manjine. Kršćani, većinom protestanti, čine 2,3% ukupnog stanovništva Indije, odnosno 30 milijuna od 1,3 milijarde stanovnika te zemlje.

Označeno u