Predsjednik Malte: "Radije bih potpisao ostavku nego zakon o abortusu"

Predsjednik Malte rekao je ovoga tjedna da bi radije potpisao svoju ostavku nego zakon kojim bi abortus bio dekriminaliziran.


George Vella, doktor medicine koji kao malteški predsjednik služi od 2019. dao je 17. svibnja komentar za NETnews, prenosi Nedjelja.ba.

Kako prenosi Times of Malta, istaknuo je: „Nikada neću potpisati zakon koji uključuje ovlaštenje ubojstva.“

„Ne mogu spriječiti izvršnu vlast da odlučuje, to je na parlamentu. Ali imam slobodu, ako se ne složim sa zakonom, dati ostavku i otići kući, nemam problema s tim“, rekao je Vella govoreći nakon što je neovisna zastupnica Marlene Farrugia u parlamentu 12. svibnja predstavila zakon kojim se želi dekriminalizirati pobačaj, prvi te vrste u ovoj mediteranskoj zemlji.

Nacrt zakona predlaže uklanjanje tri članka iz Malteškog kaznenog zakona, prema kojima svatko tko traži ili pomaže u pobačaju može biti osuđen na kaznu zatvora do tri godine, iako su ovakvi kazneni pravorijeci rijetki.

Upitan misli li da postoje slučajevi u kojima bi abortus trebao biti dopušten, 79-godišnji predsjednik je rekao: „Ili ste ubili ili niste ubili, ne može biti pola smrti. Vrlo sam jasan, ne postoje 'ako i ne'.“

Dvije glavne stranke na Malti, arhipelagu u središnjem Mediteranu s populacijom od pola milijuna ljudi, naznačile su već svoje protivljenje zakonu privatnih članova.

Laburistička stranka izjavila je kako je otvorena za raspravu o dekriminalizaciji, ali nije htjela to pitanje iznijeti na parlamentarno glasovanje.

Nacionalna stranka rekla je da nikada neće poduprijeti dekriminalizaciju jer podržava pravo na život od začeća do smrti.

Godine 1990. belgijski kralj Baudouin izjavio je da neće potpisati zakon o liberalizaciji zakona o pobačaju. Dana 4. travnja te godine, podnio je ostavku dok su članovi vlade potpisali zakon, stupajući ponovno mjesto šefa države nakon 36 sati.

Više od 90 % malteške populacije su katolici. Nadbiskup Malte Charles Scicluna izjavio je 13. svibnja da bi dekriminalizacija pobačaja bila korak unatrag.

„Majčina utroba je nešto što je drago i sveto, tu čovjek može rasti. Pomolimo se da maternica ostane mjesto života, a ne mjesto na kojem se događa ubijanje”, rekao je nadbiskup, navodi Times of Malta.

Označeno u