Predsjednik Poljske nakon pobjede na izborima otišao zahvaliti Gospi u Jasnu Goru

Predsjednik Poljske, Andrzej Duda, nakon pobjede se otišao zahvaliti Gospi u Jasnu Goru, najveće marijansko svetište u srednjoj Europi.

Poljski predsjednik Duda je deklarirani vjernik katolik. Dan nakon prvih izbora za predsjednika isto je otišao na hodočašće Majci Božjoj u Jasnu Goru što je nesumnjivo bila poruka da će njegov politički program biti u skladu s programom njegove stranke sažete u geslo – “Bog, čast i domovina”, piše polishnews.co.uk.

Na jednoj tijelovskoj procesiji rekao je novinarima: Kao predsjednik nikome neću govoriti da se mora moliti. Htio bih, međutim, da niti meni nitko ne oduzima pravo na življenje moje vjere.

Prigodnu čestitku dobio je i iz svetišta kojeg često nazivaju i 'Srcem Poljske'

- Povjeravamo Bogu cijelu našu domovinu, danas na čelu s predsjednikom Republike Poljske, prisutnim ovdje među nama, gospodinom Andrzejem Dudom - rekao je otac Pastusiak, popraćen pljeskom prisutnih.

- Hvala vam što ste prisustvovali ovdje u Jasnoj Gori, hvala vam na svjedočenju vaše vjere. Na početku drugog mandata povjeravamo ga u Tvoje ruke, Marijo i sve važne stvari za našu domovinu, vjerujući da ćeš u svakom trenutku biti uz njega - rekao je otac Pastisiak

Na netom održanim izborima osvojio je novi petogodišnji mandat s 51 posto glasova, prema konačnim rezultatima koje je u ponedjeljak navečer objavilo izborno povjerenstvo.

Dudin protukandidat, liberalni gradonačelnik Varašve Rafal Trzaskowski, osvojio je 49 posto glasova.

Oba kandidata dobila su više od 10 milijuna glasova, što je prvi takav rezultat u demokratskoj Poljskoj.