Preminula sestra Ruth Pfau, "pakistanska Majka Terezija"

Sestra Ruth je 1988. godine dobila pakistansko državljanstvo, kao znak priznanja za njezinu službu i napore.

Preminula Ruth Pfau, redovnica njemačkoga podrijetla iz kongregacije Kćeri Srca Marijina, koju su svi zvali ''pakistanskom Majkom Terezijom''. Preminula je u 88. godini života, i to u gradu u kojemu je potrošila cijeli svoj život – u Karachiju. U tom se gradu, naime, odmah nakon što je diplomirala medicinu, zaustavila krajem '50-ih godina, dok je bila na putu prema Indiji, uz izgovor o nekim administrativnim komplikacijama. I više nije otišla iz tog pakistanskog grada. Sestra Ruth tamo je pronašla svrhu svojega života, u borbi protiv gube, o kojoj u to vrijeme veći dio svijeta, kao ni ona, nije znao ništa.

Vođena izvanrednom odlučnošću, njezino se zauzimanje pretvorilo u konkretne inicijative u svrhu pomoći tisućama trpećih i siromašnih ljudi, oboljelih od Hansenove bolesti, što je drugi naziv za gubu. U tomu je bila nezaustavljiva, te je tako osnovala na stotine bolnica u cijeloj zemlji, surađujući s pokrajinskim vlastima.

Sestra Ruth je 1988. godine dobila pakistansko državljanstvo, kao znak priznanja za njezinu službu i napore koji su doveli do toga da je Svjetska zdravstvena organizacija 1996. godine Pakistan proglasila jednom od prvih azijskih zemalja koja ima nadzor nad gubom. Aktivnosti sestre Ruth bile su usmjerene i na formaciju pakistanskih liječnika i općenito na potporu u stanjima humanitarne krize, kao što se dogodilo 2010. godine, kada su jugozapadni dio Pakistana pogodile snažne poplave.

Posebno je veliku zahvalnost toj redovnici izrazio pakistanski premijer Abbasi, koji je istaknuo da je sestra Pfau bezbrojnim osobama pružila novu nadu, te kroz svoj istaknut i težak rad pokazala da služenje ljudima nema granica. Ponosni smo na njezin primjeran rad; zauvijek će ostati u našim srcima kao sjajan znak za budućnost – kazao je Premijer.

Za sestru Ruth će biti priređen državni pogreb, i to 19. kolovoza, u katedrali svetoga Patrika, a bit će pokopana na kršćanskom groblju Gora Qabristan u Karachiju.

Označeno u