Preminula Sr. Muriel Geisler, poznata humanitarka

Poznata humanitarka i žena koja je sa svojom Humanitarnom organizacijom „Sv. Josip Radnik“ iz Chicaga sagradila dva staračka doma i hospicij te uspjela pomoći brojnim izbjeglicama i ljudima u potrebi ovoga kraja, časna sestra Muriel Geisler preminula je u utorak 21. srpnja 2020. oko 23,00 sata nakon kraće bolesti.

Stanovnici Međugorja i okolnih mjesta bili su u prilici puno puta vidjeti poznato lice sr. Muriel Geisler i njezine suradnice Mary Walsh kako se voze svojim kombijem po Međugorju i okolnim selima isporučujući zalihe hrane potrebitima.

Sr. Muriel Geisler je rodom iz Bostona (MA), američka je redovnica, pripadnica Congregation of the Sisters of Our Lady of the Cenacle iz New York-a, USA. Nakon 40 godina službe u svom redu, osjetila je Gospin poziv da svoj život posveti misijama. Tako je stigla u Međugorje iz Sjedinjenih Američkih Država 1992. godine usred domovinskog rata. Na početku se posvetila humanitarnom radu nabavljanja hrane i pomoći izbjeglicama, sve na način da je tražila donacije iz Irske i Amerike. Godine 1999. pridružuje joj se Mary Walsh, koja se povukla sa svog radnog mjesta u Poreznom uredu pri Službi s unutarnjim prihodima.

Sr. Muriel i Mary kako bi i zakonski mogle potvrditi svoje djelovanje, osnovaju humanitarnu organizaciju; registriranu u New Yorku pod imenom „St. Joseph The Worker LTD“, koja je opstajala isključivo preko Gospodinove providnost, koje su dolazile u obliku donacija irskih, engleskih, američkih i drugih hodočasnika engleskog govornog područja. Sredstvima koja su dobivali, nabavljale su osnovne zalihe hrane i dijelile ih siromašnim i potrebitima u izoliranim selima u blizini Međugorja.

Godine 2002. započeli su za ondašnje prilike pravi revolucionarni projekt: donacijama su izgradili Dom za stare, nemoćne i siromašne osobe u Ljubuškom koji je dovršen 2004. U 2013. godini dovršili su izgradnju Hospicija „Božansko milosrđe“ za umiruće osobe također u Ljubuškom. A treći starački dom u Ravnom dovršen je i otvoren u travnju 2017. godine.

Također imaju program dostave hrane koji jednom mjesečno donosi suhu hranu starijim osobama koje žive u selima, planinama i ponekad groznim uvjetima života, bez tekuće vode i grijanja.

Obje žene, iako vrlo različite, vrlo su duhovne i nadahnjujuće. Zajedno su činile jako dobru kombinaciju, a njihova vjera u Isusa i njegovu Majku Mariju doista je pomicala planine.

Sr. Muriel je bila vrlo čvrsta i duhovna osoba, dok je Mary Walsh konkretna žena sa poslovnom pozadinom spremna na pregovore i rješavanje praktičnih problema. Tako su zajedno, uz Božju pomoć, bile sposobne učiniti toliko dobra u našoj Hercegovini.

Zadnji njihov projekt koji je još u izgradnji je Sportsko-rehabilitacijski dom za djecu s poteškoćama i invaliditetom koji se radi u Potpolju, u suradnji sa Udrugom „Susret“ iz Čitluka, a čiji bi radovi trebali biti završeni do početka prosinca tekuće godine.