"Prihvaćam svoju bol u skladu sa svojim pozivom, kao i sve poteškoće i patnje"

"Prihvaćam svoju bol u skladu sa svojim pozivom, kao i sve poteškoće i patnje" Umro je mladi svećenik kojeg je papa hrabrio u bolesti.

Na glasu svetosti umro je mladi svećenik kojeg je Papa ohrabrio u borbi protiv raka.

Vjernik koji je proživio svoju bolest do kraja s mnogo vjere i snage. Tako ga se sjećaju oni koji su imali čast upoznati fra Francisca Rencoreta, koji je umro od raka ove subote u zoru i koji je u lipnju primio poziv ohrabrenja od Pape Franje.

Čileanski svećenik od 35 godina, zaređen 2013. godine, umro je okružen svojim najmilijima nakon nekoliko mjeseci liječenja protiv bolesti koja ga je prisilila da se vrati u Čile i da prekine svoj studij kanonskog prava na Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Posljednjih tjedana su porasla očekivanja da će se oporaviti s obzirom da su nalazi s ispitivanja pokazali značajan popravak vezan uz tumor s metastazama na plućima. Dva neočekivana tumora na mozgu bila su ono što mu je na kraju oduzelo život.

Poziv Pape Franje

Dana 4. lipnja ove godine u doba ručka i bez prethodne najave, čileanski svećenik primio je telefonski poziv od Pape Franje. Fra Rencoret je objasnio za ACI Prensu da ga je Papa nazvao „kako bi se raspitao za moje zdravlje, kako bi mi rekao da se moli za mene te kako bi mi poslao mnogo podrške, ohrabrenja i ljubavi od Crkve“.

Prije nego li je završio razgovor, svećenik je rekao Svetom Ocu da „prihvaća svoju bol u skladu sa svojim pozivom, kao i sve poteškoće i patnje“ jer to je „sve zapravo povezane s obzirom da je Bog milostiv“.
Tako je u miru ovaj mladi svećenik poživio svoje posljednje dane na ovom svijetu, kako se prisjeća fra Mauricio Valdivia, njegov prijatelj i kolega sa studija u Papinskom sjemeništu u Santiagu.

„Mislim da je Francisco (Rencoret) na ovaj ili onaj način uspio shvatiti bez poteškoća da mu je Bog podario ovo vrijeme kako bi se pripremio i smatram da je bio dovoljno zreo za svoj susret s Gospodinom. Pretrpio je vrlo radikalnu predaju, govorio je kako se želi spasiti, a ne izliječiti. S tom perspektivom je to vrijeme proživio kao privilegiju“, potvrdio je.

„Uspio je pripremiti svoju obitelj prenoseći im mir i snagu, čak sam bio u prilici da ga otpratim u kliniku. Ostao sam jednu noć uz njega i razgovarali smo o mnogim stvarima, čak smo se i ispovjedili jedan drugome u daru svećeničkog prijateljstva te s mirom u srcu znajući kako tražiti Gospodinovu volju. Uvijek je bio vrlo miran.“, dodao je.

Fra Valdivia se prisjetio kako je u svom svećeničkom pozivu Francisco imao posebnu naklonost za najobičnije osobe, najpotrebitije. „Nije bilo prosjaka u župi koji nije znao Pancha (fra Francisca). On je pomagao ljudima na ulici“.

„Na našem prvom odredištu susreli smo se s gospodinom koji je bio prikovan za krevet i Francisco (Rencoret) je skupljao robu i stvari kako bi mu ih odnio. To je činio i za mnoge druge osobe“. „Imao je želju utješiti sve one kojima je potrebna pomoć kako bi prenio Božju milost“, rekao je.

„Meni je njegovo prijateljstvo bilo blagoslov , a blagoslov je i znati da sada imamo brata koji na nebu posreduje za nas. Molimo se za njega, ali i za njegove roditelje i obitelj, koje je snašla ta bol, da pronađu utjehu“.
Nadbiskup iz Santiaga izvjestio je da će se bdijenje za fra Francisca Rencoreta održati u župi San Vicente Ferrer, općina Las Condes, Santiago, gdje će se održati prva misa u 20h. U nedjelju 14. kolovoza održati će se sprovod u 15h na istom mjestu.

Označeno u