Prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu

Španjolca Pabla Pinedu smatraju osobom s posebnim potrebama – a on je prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu.

Pablo Pineda rođen je s Downovim sindromom. U njegovu genetskom naslijeđu kromosom 21 nije, kako je to uobičajeno, dvostruk, već trostruk.

Djeca s Downovim sindromom, kaže prognoza pri njihovu rođenju, cijeloga života neće moći nadići psihičku razinu četverogodišnjaka. „Jednostavno nam ne daju priliku“, žali se Pineda, „i u udžbenicima naš je životni put opisan kao slijepa ulica.“ Usprkos svemu Pineda je pronašao izlaz i već godinama živi posve drukčije od takvih prognoza. On je naime prvi Europljanin s Downovim sindromom koji je završio studij pedagogije, a nakon te prve diplome namjerava u prosincu steći i diplomu iz psihopedagogije.

Dok je bio dijete, Pablo dugo vremena nije ni naslućivao da nešto s njim nije u redu. Dok je išao u prvi razred, jednom su ga pozvali u zbornicu. Ondje mu se jedan ljubazni muškarac s bradom predstavio kao gospodin Miguel i upitao ga zna li on uopće da ima Downov sindrom. „Naravno“, odgovorio je Pablo, iako zapravo nije imao pojma o čemu to govori taj nepoznati gospodin.

„Imao sam sreću jer me roditelji, a tako i okolina, nikada nisu doživljavali kao bolesno dijete. Također sam imao sreću jer sam naišao na učitelje koji su me jednostavno iskreno voljeli“ rekao je Pineda.

Danas 88% djece s Downovim sindromom u Španjolskoj ide u redovne škole upravo zahvaljujući Pablu.

Klikni OVDJE za više vijesti iz svijeta