Pustinjačka špilja u Getsemaniju – jedinstveno mjesto za molitvu!

Pustinjačka špilja u Getsemaniju ponovno je otvorena ove godine u veljači. Mjesto je to osobne molitve, liturgijskih slavlja i vjerskih okupljanja.

S pogledom na stari grad Jeruzalem, okružena drevnim stablima maslina i s nekoliko zaklona, Pustinjačka špilja u Getsemaniju idealno je mjesto za one koji žele vrijeme provesti u tišini i molitvi u društvu Isusa. Jedinstveno mjesto za molitvu.

18. veljače ponovno je otvorena nekoć ruševna špilja tijekom jednostavne i intimne svečanosti otvorenja koju su pohodili brojni domaći i strani vjernici, kao i nekoliko fratara iz Kustodije Svete Zemlje zajedno sa vikarom Kustodije ocem Dobromirom Jaztalom.

– Pećina je napokon ponovno otvorena. Veoma je lijepo nalaziti se na mjestu gdje je Isus bio sa svojim apostolima – kazao je o. Diego Dalla Gassa, OFM.

Špilja čini sastavni dio pustinjačke tradicije, ona je nastavak drevne kršćanske povijesti i omiljeno mjesto za osobnu molitvu, liturgijska slavlja i vjerska okupljanja.

– Danju je učio u Hramu, a noću bi izlazio i noćio na gori zvanoj Maslinska.“ Ovdje smo na Maslinskoj gori, već je pala noć… Razmišljamo kako je Isus bio ovdje sa svojim učenicima i kako je On još uvijek ovdje. Naše je poslanje činiti da se ispunja ova Isusova želja: ‘Ostanite ovdje sa mnom i molite’ – rekao je o. Diego.

Sveta Zemlja je puna špilja, uključujući Adamovu špilju podno kalvarije, Pastirske špilje, Betlehemsku špilju i mnoge druge. Danas, zahvaljujući velikodušnosti obitelji iz Siene, jednu špilju možemo pronaći i u Getsemaniju.

– U suradnji s obitelji Mazzuoli dogovoreno je izvođenje ovoga projekta, zajedno s arhitektom Bagnolijem koji je na sjajan način uljepšao ovo mjesto napravivši nadstrešnicu u obliku tri lista, a to su jedino mogla biti tri lista masline iz Getsemanija, iz Maslinskog vrta – kazao je don Alfredo Pizzuto iz Sijenske biskupije.

Arhitekt Alessandro Bagnoli poručio je kako se bojao da će nadstrešnica biti preteška.

– Sjetio sam se da bi mogla biti u obliku listova masline… Svaki od ova tri lista međusobno se razlikuje po veličini ili obliku, kao i u prirodi, nijedan list nije isti kao drugi. S jedne su strane listovi čvrsto uglavljeni poput lišća na grani, a s druge strane djeluju ka da ih je vjetar malo podigao prije nego što se ponovno nježno naslone na stijenu… Nisam želio ostaviti dojam težine nad glavom – rekao je.

Ova je posebna nadstrešnica špilju učinila još jedinstvenijom.

– Želimo da ovo uistinu bude mjesto na kojemu će se ljudi nanovo rađati, kao što je Isus rekao Nikodemu, vjerojatno ovdje u Getsemaniju… nanovo se roditi – poručio je na kraju o. Diego Dalla Gassa, OFM.