Redovnik, kojega je bio oteo IDIL, izabran za nadbiskupa Homsa

Sinod biskupa Antiohijske Crkve za novog je nadbiskupa Homsa izabrao oca Jacquesa Mourada, sirijskog katoličkog redovnika i svećenika kojeg je Islamska država držala kao taoca pet mjeseci 2015.

Papa Franjo već je odobrio izbor oca Mourada, kojeg su džihadisti oteli 21. svibnja 2015. dok je živio u samostanu Mar Elian u sirijskom Qaryataynu i držali u zatočeništvu pet mjeseci, piše nedjelja.ba.

Rođen prije 53 godine u Alepu, u samostansku zajednicu Deir Mar Musa Al-Abashi, čiji je suosnivač, ušao je nakon sjemeništa u Charfetu u Libanonu, gdje je studirao teologiju i postigao licencijat iz liturgike. Redovničke je zavjete položio 20. srpnja 1993., da bi u kolovozu iste godine bio zaređen za svećenika. Od 2000. do 2015. bio je prior samostana Mar Elian i župnik župe Qaryatayn.

Nakon otmice živio je u Mar Elianovim sestrinskim samostanima Cori (Italija) i Sulaymanyah (Irak). Po povratku u Siriju 2020. služio je kao zamjenik poglavara i ekonom zajednice Mar Elian.

Pet mjeseci u rukama džihadista

O svojoj je otmici o. Mourad ispričao priču u knjizi Redovnik držan kao talac: Borba džihadskog zatvorenika za mir, koju je napisao zajedno s novinarom Amauryjem Guillemom.

Vrijeme koje je proveo kao zatočenik džihadističkih terorista u Siriji smatra duhovnim iskustvom. Krunica i nauk Paola Dall'Oglia, kaže, dali su mu snagu i spokoj.

Od tih dana nasilja, maltretiranja, psihičke i fizičke torture, otac Jacques se prije svega sjeća trenutka kada je prebačen u zatvor u blizini Palmire, nakon prva tri mjeseca zatočeništva u Raqqi. Tamo je susreo 250 kršćana iz svoje zajednice. Rečeno mu je da će biti odvedeni natrag u Qaryatayn, da će biti podvrgnuti nizu teških zabrana, ali da će opet moći slaviti misu jer se nisu borili protiv muslimana.

„Tada sam shvatio da oni koji odluče ne prakticirati nasilje mogu svojim izborom promijeniti stav onih koji su navikli nositi oružje“, rekao je o. Murad za Vatican News i dodao: „Spašeni smo po kršćanskom pozivu, svjedoka mira.“

Povjerenje međureligijski dijalog i snagu molitve

Za oca Mourada, „povjerenje u dijalog je načelo, ono nije povezano sa stavom drugih“.

„Iza sadašnjeg terorizma“, objasnio je, „postoji politička mreža koja koristi sve da čini zlo. To nije mreža izravno inspirirana islamom, već upravo političkim projektom.“ Također je rekao da kršćani moraju „napustiti ovaj način razmišljanja, nadahnut propagandom, prema kojoj je svaki musliman terorist“, dodajući kako postoji „potreba za više poniznosti i jasnoće u našim životima i u našim odnosima s drugima. Moramo duboko čitati Evanđelje kako bismo ga ispravno živjeli.“

Džihadisti su od njega tražili da pređe na islam držeći mu nož pod grlom, ali iz stranica dnevnika njegova zatočeništva izbija unutarnji mir, vedrina i spokoj koji proizlaze iz molitve.

„Mogu reći da sam dobio darove od Boga upravo u trenutku kad sam živio svoju robiju“, ispričao je. „Ne mogu zaboraviti snagu, hrabrost, koja mi je omogućila pogledati ove džihadiste u lice i prenijeti im Isusovu ljubav. U tim situacijama Bog mi je dao prije svega dar osmijeha, i to je nešto što je moje tamničare činilo nelagodnima. Čudili su se kako je moguće da se zatvorenik smiješi, a ni ja nisam znao objasniti odakle mi snaga. Čim sam počeo moliti krunicu, sva je bol nestala i svaki strah“, objasnio je nekadašnji zatočenik IDIL-a.

Novi nadbiskup Mosula u Iraku

Sinoda biskupa Patrijaršijske antiohijske Crkve Sirije također je izabrala novog nadbiskupa Mosula u Iraku: o. Qusaya Mubaraka Abdullaha (Younana) Hanoa, kojemu je Papa dao svoj pristanak.

Vlč. Hano je pohađao sjemenište u Bagdadu, diplomirao filozofiju i teologiju na Sveučilištu Saint-Esprit u Libanonu, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 2011.

Bio je vikar župe Mar Jacob u Qaraqoshu, a nakon islamističke invazije u Ninivsku dolinu brinuo se o raseljenim Sirijcima u crkvi Mar Shmoni u Erbilu. Također je bio predavač Svetoga pisma, voditelj radijskog programa i predstavnik iračke Crkve u Vijeću Crkava Bliskog istoka. Od 2019. boravi u Rimu na doktorskom studiju biblijske teologije.

Označeno u