Rođena prva beba s tri biološka roditelja

Je li se igramo Boga ili medicina napreduje?

U Meksiku je rođeno prvo dijete začeto uz pomoć tehnike koja se koristi genetskim materijalom triju osoba, objavio je časopis New Scientist.

Petomjesečni dječak ima DNK oca i majke, ali i vrlo mali dio genetskog koda donorice (oko 0,1%).

Američki liječnici su cijeli postupak obavili u Meksiku jer ga tamošnji zakoni ne zabranjuju, a na ovaj korak su se odlučili kako bi izbjegli mogućnost da se dječak rodi s genetski uvjetovanim poremećajem prisutnim u mitohondrijima kod majke.

Majčini mitohondriji su uz pomoć doniranog genetskog materijala “popravljeni” još u jajnoj stanici prije nego što je oplođena u laboratoriju.

Po riječima liječnika, to je početak nove ere u medicini jer se otvara mogućnost prevencije niza genetski uvjetovanih poremećaja.

O čemu se radi? Nova znanost koja dopire u stvarnost omogućava roditeljima da unaprijed odaberu genetski slijed svoje buduće djece.Novi kontroverzni postupak, pod nazivom mitohondrijski transfer će omogućiti roditeljima da stvaraju genetski superiorne embrije kupnjom DNA iz “superiornijih” majki, a zatim ga presaditi na njihov odabrani embrio. Igranje Boga, roditelji doslovno mogu odabrati svoje dizajnerske bebe, odabrati vrhunske i prihvatljive genetske sekvence, birati prema svojim osobnim željama.Prva genetički modificirana beba je rođena

Prva genetički modificirana beba rođena ove godine, 28. svibnja 2013. Roditelji, Marybeth Scheidts, 36, i David Levy, 41, koristili su naprednu generaciju sekvenciranja gena i in-vitro oplodnju i da bi time zaobišli prirodnu reprodukciju.

Nakon svog standardnog posjeta na klinici za oplodnju, roditelji su otišli u laboratorij i dobili 13 IVF zametaka koje su mogli izabrati. Nakon uklanjanja određenih stanica iz 13 embrija, liječnici su poslali odabrane embrije u Oxford na genetski screening (očitavanje).

Nakon screeninga, samo 3 od tih embrija je imao točan broj kromosoma potrebnih za apsolutno zdrav razvoj ploda. Drugih 10 zametaka se moglo se razviti u normalne bebe, ali odaberana superiornija tri embrija su imala bolje izglede za razvoj u zdravije bebe.

Oxfordski stručnjak za plodnost Dagan Wells je rekao da se ne može napraviti embrijo “bolji nego što su bili u početku”, ali on je naglasio nas da genetsko sekvencioniranje “može voditi do onog najboljeg”.
Začeti život zamrznut u vremenu

Evo gdje kontroverzni dio napokon dolazi. Manipulirani embrij, koji se sastoji od samo nekoliko stanica je službeno, začeti ljudski život. Svaki od tih embrija imaju potencijal za daljnji razvoj u bebe. Jedino što ih zadržava od savršenog je implantacija u majčinu utrobu.

U osnovi, u ovoj fazi, liječnici drži život kao taoce u svojim rukama i manipulira do savršenstva prije nego što može biti ponovno pušten u majčinu utrobu.

Neplodne žene poput Marybeth Scheidts, nije bio samo u mogućnosti začeti uz pomoć liječnika, već je bila u mogućnosti odabrati genetski slijed njihovog djeteta, a to je upravo ono što se dogodilo. Od 13 embrija, Marybeth je izabrala jedan od prihvatljivijih i superirornijih, i devet mjeseci kasnije, njihova mala Connor je rođena. Obitelj je već odabrala još jedan superirorni laboratorijski embrij i već očekuju svoje drugo dijete.

U suštini, čovječanstvo je naučilo kako da zamrzne život u vremenu i manipulira do savršenstva.

No, što je s ostalih 10 embrija koje nemaju točan broj kromosoma za vrhunske ljudske osobine? Da li je etično začeti život, a zatim ga kontrolirati, napuniti s njima zamrzivač ako ga se ne smatra “prihvatljivim?”

Ne bi li život trebao biti zaštićeni nakon što je začet? Ne bi li život trebao biti neizmijenjen i prirodan, i da su ljudi voljeni radi onog kakvi jesu?

Izvori korišteni za tekst: / znanost.com/večernji list/novi-svjetski-poredak.com/