Slavlje jubileja 351 člana Marijine Muške Kongregacije (MMC)

U subotu, 25. travnja 2015. godine u Kongregacijskoj crkvi Marijine Muške Kongregacije (MMC) u Bavarskom Marijanskom Svetištu Crne Gospe u Njemačkom Altöttingu, 351 član (Sodale) ove Kongregacije proslavilo je svoje jubileje.

Euharistijsko misno slavlje tom prigodom predvodio je predstojnik  (Präses) Marijine Muške Kongregacije u Altöttingu Br. Georg Greimel OFMCap. Tom je prigodom 50. obljetnicu članstva u Kongregaciji proslavilo 87 muškaraca, 60. obljetnicu 126 članova, 65. obljetnicu 99 članova, 70. obljetnicu 33 člana te 75. obljetnicu čak šest članova. Među 75. jubilarima su Georg Wagenhofer iz župe Hölsbrunn koji je od svoje 18. godine života član MMC-a, te Michael Rennschmied iz župe Kollbach koji je član MMC-a od svoje 14. godine. Svi jubilarci su ovom prigodom primili posebne uspomene i medalje.

U cijeloj Bavarskoj danas postoji 14 Marijinih Muških Kongregacija koje broje oko 45 tisuća  članova, a djeluju u Ambergu, Augsburgu, Aschaffenburgu, Bambergu, Chamu, Eichstättu, Freisingu, Ingolstadtu, Landshutu, Münchenu, Passau-u, Pfreimdu, Regensburgu, Straubingu i Altöttingu. Oko 40 tisuća članova dolazi iz Bavarske. Marijina Muška Kongregacija (MMC) Altötting osnovana je 25. ožujka 1599. na svetkovinu Blagovijesti od 30 muškaraca, a danas broji oko 12  tisuća  članova. "Congregatio Mariana" (MC) osnovana je 1563. godine u Rimu. 19. listopada 2013. godine u Münchenu svečano je proslavljen jubilej - 450. obljetnica postojanja Marijine Muške Kongregacije.  Spomenimo i to da je u povijesti ova Kongregacija djelovala i u Hrvatskoj. Danas je iz nje nastala „Zajednica kršćanskog života“.  Papa eremit Benedikt XVI. već je preko 70 godina član MMC-a, a kao četrnaestogodišnjak primljen je u ovu Kongregaciju.

U Njemačkoj danas postoje i Marijine Ženske Kongregacije. MMC Altötting danas izdaje i svoj poznati katolički tjednik pod nazivom „Altöttinger Liebfrauenbote“, a njezini članovi uveliko su financijski pomagali i prošlogodišnju obnovu velebne Bazilike Svete Ane u Bavarskom Marijanskom svetištu Altöttingu, prikupivši jednu od tri trećine financijskih sredstava. Više informacija o MMC na portalu www.mc-altoetting.de. Spomenimo na kraju i to da je član Marijine Muške Kongregacije u Altöttingu među i jedan 36 godišnji hrvatskih mladić iz Vrbovca kod Zagreba, a koji živi i djeluje kao sakristan u Austrijskom Marijanskom svetištu u Mariazellu. On je prvi Hrvat u novije vrijeme u Kongregaciji, a ujedno i jedini član i u Austriji. U Mušku Marijinu Kongregaciju stupio je 15. rujna 2013. godine. Nakon jednogodišnjeg članstva 21. rujna 2014. godine pred apostolskim nuncijem u Republici Njemačkoj, nadbiskupom mons. Nikolom Eterovićom, zajedno s još 22 člana dao je doživotnu posvetu Gospi i tako postao punopravni član ove Kongregacije.

Za više vijesti iz svijeta kliknite OVDJE