'Starbucks me otpustio jer sam vjernica i odbila sam nositi majicu Pridea'

“Za mene je brak samo onaj između muškarca i žene”, tvrdi baristica koja smatra da je žrtva diskriminacije, što Starbucks demantira.

Žena iz američke savezne države New Jersey tvrdi da je prošle godine nezakonito otpuštena iz Starbucksa zato što je na poslu odbila nositi majicu Pridea koja simbolizira LGBT zajednicu. Zbog toga je protiv bivšeg poslodavca podnijela i tužbu. Amerikanka Betsy Fresse počela je raditi kao baristica u Starbucksu 2018., a njezini su menadžeri i tada znali da je vrlo religiozna, piše Večernji.hr.

Tvrdi da je u lipnju 2019. bio održan sastanak na kojem je vidjela kutiju punu Prideovih majica, ali je nakon što se soba ispraznila pitala šefa hoće li je morati nositi, a on ju je uvjerio da neće.

“Za mene bi to bilo prisilno nametanje stavova. Vjerujem da je brak definiran u Bibliji isključivo kao onaj između jednog muškarca i jedne žene”, stoji u tužbi koju je Fresse podnijela protiv Starbucska.

Nekoliko tjedana nakon što je rekla poslodavcu da ne želi nositi spomenutu majicu, pozvao ju je etički odjel tvrtke i pitao o razlozima odbijanja. Zatim je 22. kolovoza 2019., dakle dva mjeseca nakon što je rekla da ne želi nositi majicu, dobila otkaz zbog toga što njezino “držanje nije u skladu s ključnim vrijednostima Starbucksa”.

U obavijesti o otkazu pisalo je da je u trenutku kad joj je šef pružio Prideovu majicu, rekla da je ne želi nositi i da njezini kolege “trebaju Isusa”. U tužbi protiv Starbucksa navela je da vjeruje da “svi ljudi trebaju Isusa” i da su kršćani pozvani izražavati svoju vjeru u Krista. Fresse također drži da je sve mušterije tretirala s poštovanjem te da ne osjeća nikakvo neprijateljstvo “prema ljudima koji žive LGBT životnim stilom”.

Označeno u